petek, 8. 5. 2015

5. grajski dnevi

Grajski dnevi, ki bodo letos v znamenju 110. obletnice, odkar je Ljubljanski grad v mestni lasti, med 15. in 17. majem 2015 prinašajo vrsto dogodkov, primernih za vso družino. Vstop prost!

Dvajset različnih dogodkov, primernih za vso družino, je vsebina letošnjih 5. grajskih dni, ko se spominjamo prelomnega trenutka v zgodovini Ljubljanskega gradu: 16. maja 1905 ga je takratni župan Ivan Hribar v imenu mesta za 60.200 kron odkupil od državnih oblasti in s tem trdnjavo, ki jo je hudo poškodoval velikonočni potres, rešil pred nadaljnjim propadanjem. Med raznovrstnimi brezplačnimi dogodki na Ljubljanskem gradu ta dan pripravljajo prav posebno dopoldne, ki so ga poimenovali »Na kavo in torto z županom Ivanom Hribarjem«, predstavili pa bodo tudi novi družinski vodnik po Ljubljanskem gradu.

Za dogodke, na katerih je število mest omejeno, bodo brezplačne vstopnice na voljo od ponedeljka, 11. maja 2015, do zasedbe prostih mest.

Začelo se bo v petek, 15. maja 2015, ko bodo ogled lutkovne predstave Mini teatra Jurček in trije razbojniki omogočili 500 otrokom iz ljubljanskih vrtcev. Popoldansko dogajanje se bo nadaljevalo ob 17. uri z raziskovalnim vodenim ogledom Grajski potep z e-zmajčkom. Ob 18. uri bodo na stopnišču Razglednega stolpa odprli likovno razstavo Magični srednji vek, ki jo pripravljajo mladi likovniki OŠ Škofljica, ob 19. uri pa prvi dan Grajskih dni sklenili z zanimivim predavanjem o Ivanu Hribarju, katerega predavatelj bo ddr. Igor Grdina.

V soboto, 16. maja, bodo dopoldne čas na Grajskem dvorišču zavrteli za 110 let nazaj in se spomnili dneva, ko je Ljubljanski grad postal mestna last. Gledališče Ane Monro bo v družbi nekaterih likov iz tistega obdobja, živahne Brencl Bande, mestnih gospodičen … in samega župana Ivana Hribarja odpotovalo v čas najboljših mestnih kavarn. Točno opoldne bodo zarezali in okušali čisto novo torto »Stolp« z Ljubljanskega gradu, ki jo pripravljajo slaščičarski mojstri iz Lolite Kaval Group.
Ob raziskovalno-vodenem ogledu Iskanje zmajevega zaklada (ob 10. uri) in ustvarjalni delavnici Zavzemimo trdnjavo (ob 12. uri) bodo ob 11. uri na vodenem ogledu predstavili tudi novi družinski vodnik ter učno pot po Ljubljanskem gradu, namenjeno najmlajšim obiskovalcem in družinam. Interaktivni in izobraževalni sprehod bosta vodila avtorja vodnika, mladinski pisatelj Žiga X Gombač in ilustrator Ivan Mitrevski, ki je prispeval tudi naslovno podobo letošnjih Grajskih dni.

Zadnji dan Grajskih dni, v nedeljo, 17. maja, bodo z dnevom odprtih vrat vsem obiskovalcem ponudili brezplačen ogled stalne razstave Slovenska zgodovina, Virtualnega gradu in Razglednega stolpa ter priložnostne razstave Barbarstvo muk. Vse zgodbe in kotičke poznosrednjeveške trdnjave bodo obiskovalci lahko spoznali na brezplačnih vodenih ogledih: ob 10. in 16. uri po Ljubljanskem gradu, ob 11. in 15. uri na doživljajskem vodenem ogledu Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola, ob 12. in 14. uri po razstavi Slovenska zgodovina ter ob 13.00 in 18.30 na vodenem ogledu po razstavi mučilnih naprav Barbarstvo muk. Med 10. in 18. uro bodo lahko v srednjeveškem taboru v grajskem parku skočili nekaj stoletij v preteklost in pobliže spoznali življenje srednjeveških vitezov. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v lokostrelstvu, mečevanju in kovanju denarja, spoznavali viteško opremo, se fotografirali na vladarskem prestolu … Manjkala ne bosta niti grajski tiskar ter glasbena spremljava s slovensko in evropsko srednjeveško in ljudsko glasbo. Dopoldansko dogajanje bo ob 11. uri popestrila še pripovedovalsko-glasbena predstava Anje Štefan, Boštjana Gombača in Janeza Dovča z naslovom Za devetimi gorami, popoldansko pa lutkovna predstava Jurček in trije razbojniki ob 17. uri v dvorani Mini teatra na Ljubljanskem gradu.

Vse prireditve v okviru 5. grajskih dni so brezplačne. Za dogodke, pri katerih je število mest omejeno (kar velja za vse vodene oglede, delavnico, predavanje, koncert in lutkovno predstavo), bodo brezplačne vstopnice na voljo od 11. maja 2015 do zasedbe prostih mest v Info centru na Ljubljanskem gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače. Razdelili bodo več kot tisoč dvesto brezplačnih vstopnic, vsak posameznik bo lahko dobil do štiri brezplačne vstopnice. V tem času bo veljala tudi znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.
Celoten spored dogodkov je objavljen na spletni strani Ljubljanskega gradu.