četrtek, 15. 2. 2007

5 let delovanja ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega varstva

V Mestni hiši je bil danes sprejem ob 5. obletnici delovanja ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega varstva.

Udeležence sprejema je pozdravil župan Zoran Janković, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem prostovoljcem, ki s svojim strokovnim delom pomagajo pri delovanju ambulante. Njihovo delo postavlja Ljubljano na prav posebno mesto, tako v okviru Slovenije, kot tudi Evrope.
Prostovoljci s svojim delom po mnenju župana izkazujejo solidarnost, složnost in strpnost, za katero upa, da jih bodo ohranili še naprej. Župan se je ob tem zahvalil tudi vsem donatorjem, ki podpirajo delovanje ambulante, ob tem pa dodal, da bo Mestna občina Ljubljana še naprej podpirala njeno delo. Ob tem je župan še poudaril, da je finančni vložek mesta neprimerljiv z vloženim delom prostovoljcev.
Vodja ambulante dr. Aleksander Doplihar je med drugim povedal, da je bila ambulanta pred petimi leti vzpostavljena kot kratkoročni projekt, zdaj pa se je izkazalo, da problematika oseb, ki nimajo zagotovljenega zdravstvenega varstva, narašča. V ambulanto namreč prihaja vedno več novih ljudi, za katere trenutno skrbi 37 zdravnikov različnih specialnosti.

Na sprejemu so podelili tudi priznanja prostovoljcem, ki pomagajo v ambulanti. Priznanja sta izročila Mateja Kožuh Novak, vodja Centra za promocijo zdravja pri Slovenski filantropiji, ter Miro Meden, predstavnik Župnijske Karitas Štepanja vas.

Ambulanta s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega varstva je sicer pričela z delom 17. januarja 2002 v prostorih na Mislejevi 3 v Ljubljani. Ustanovili so jo Mestna občina Ljubljana, Zdravstveni dom Ljubljana, Slovenska filantropija in Župnijska Karitas Štepanja vas.
Ambulanto obiskujejo ljudje, ki iz različnih razlogov nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja: tujci, pa tudi ljudje s slovenskim državljanstvom. Ker je potrebno za to, da se nekdo zavaruje kot občan (torej mu plačuje prispevek za osnovno zdravstveno zavarovanje občina) stalno bivališče in državljanstvo, je jasno, da je kar nekaj ljudi, ki padejo skozi sito teh zahtev.
V primeru pacientov ambulante gre za obsežno socialno ekonomsko problematiko, povezano tudi z nekaterimi specifičnimi boleznimi (TBC, zanemarjen diabetes, kronične bolezni jeter, povezane tudi z alkoholizmom, neprecepljenost otrok). V okviru posvetovalnice deluje tudi higienska oskrba pacientov (omogočeno jim je kopanje ter zamenjava obleke). Obisk in potreba po oblačilih (vrhnja oblačila, spodnje perilo, čevlji) sta velika in še naraščata. 

V letu 2006 je bilo vseh obiskov v ambulanti (obiski pri zdravnikih, pri socialni delavki ali obiski zaradi higienske oskrbe) 10 012, od tega 3472 v splošni ambulanti, 1020 v specialističnih ambulantah, 2740 obiskov v posvetovalnici ter 1390 kopanj pred pregledom pri zdravniku. Socialna delavka je zabeležila 670 obiskov.
V lanskem letu je ambulanto redno obiskovalo 431 odraslih oseb ter 62 otrok, 295 pa je bilo takšnih, ki so prišli samo 1x ali največ 2x, ker so bili kot tujci v tranzitu ali pa so si s pomočjo osebja ambulante uredili status.

Prostovoljci/sodelavci:
V letu 2006 je pri delu v ambulanti prostovoljno delovalo 37 zdravnikov specialistov različnih profilov (splošne medicine, pulmolog, internist, fiziater, nevrofiziolog, travmatolog, urolog, dermatolog, zobozdravnik…), 3 medicinske sestre, 2 farmacevtki, 2 študentki farmacije ter 10 prostovoljcev različnih profilov.

Služba za odnose z javnostmi MOL