četrtek, 29. 12. 2011

5 let tirne vzpenjače na Grad

Tirna vzpenjača je na Ljubljanski grad prvič zapeljala 28. decembra 2006.

Ideja o vzpenjači na Ljubljanski grad sega daleč nazaj. Že župan Ivan Hribar je namreč v svojem pismu o pobudi za odkup Ljubljanskega gradu in dogovoru o ogledu izgradnje dvigala že leta 1897 takratni Avstro-Ogrski oblasti zapisal: "Ker je razgled iz dotičnih prostorov (Ljubljanskega gradu) očarovalno lep, in ker bi se sedanje senčnato dvorišče dalo prav dobro porabiti, da bi bil grad, če se napravi nanj dvigalo, po katerem bi se prišlo na vrh za kakih deset krajcarjev ali še ceneje, bil vedno - zlasti pa še poleti zvečer - prav dobro obiskovan."

Ideje o prevoznem sredstvu na Ljubljanski grad so se porajala tudi arhitektom Plečniku, Kobetu in Mihevcu, zadnji projekt, katerega rezultat je tirna vzpenjača, pa je stekel leta 2005.

Mestna občina Ljubljana se je odločila, da Ljubljanski grad poveže s starim jedrom s pomočjo urbane potniške transportne naprave – panoramske kabine. Na podlagi prostorskih in oblikovanih zahtev na občutljivi lokaciji ter dane topografije se je za najboljšo rešitev izkazala tirna vzpenjača.

Festival Ljubljana, ki je do začetka leta 2011 upravljal Ljubljanski grad, je 22. decembra 2006 prejel uporabno dovoljenje, 28. decembra 2006 pa je tirna vzpenjača začela obratovati.

V prvih šestih dneh delovanja tirne vzpenjače se je z njo v obe smeri peljalo 31.250 potnikov, leta 2010 pa je vzpenjača na Grad odpeljala že milijontega potnika.

Iz statistike sodeč je leta 2011 tirna vzpenjača mesečno pripeljala največ potnikov. Avgusta 2011 se je s tirno vzpenjačo peljalo kar 44.485 potnikov, kar predstavlja največ pripeljanih potnikov v enem mesecu. Poleg mesečnega rekorda so avgusta 2011 zabeležili tudi dnevni rekord - 20. avgusta 2011 se je s tirno vzpenjačo peljalo 2.137 potnikov.

Uporaba tirne vzpenjače je prijazna za naravo, okolje in potnika. Kabina sprejme 33 potnikov, čas vožnje med spodnjo in zgornjo postajo je 1 minuta, višinska razlika je 69,70 m. Vzpenjača vozi na 10 minut, tako da lahko v eni uri na Ljubljanski grad pripelje 500 obiskovalcev.

Tirna vzpenjača obratuje vse dni v letu in sicer v zimskem času (od oktobra do februarja) od 10. do 21. ure in v poletnem času (od marca do septembra) od 9. do 23. ure. V času večjih dogodkov ali predhodnega naročila, pa se obratovalni čas vzpenjače tudi podaljša.