sreda, 6. 2. 2013

50 let Mestne galerije Ljubljana

Mestna galerija Ljubljana je ob 50. obletnici delovanja pripravila dokumentarno razstavo, ki bo na ogled do 14. aprila 2013.

Razstava obeležuje 50-letni jubilej osrednje ljubljanske institucije na področju galerijske dejavnosti, ki se je s svojo programsko podobo trajno zapisala v zgodovino slovenske kulture, z razvejanim mednarodno zasnovanim razstavnim programom pa tudi v širši mednarodni likovni prostor.

Na razstavi predstavljajo delovanje galerije od njene ustanovitve oziroma od preimenovanja Jakopičevega paviljona v Mestno galerijo do danes.
Mestna galerija je v petdesetih letih delovanja pripravila čez 830 samostojnih in skupinskih razstav, od tega 91 gostovanj po Sloveniji in tujini. V letu 1996 je bila z darili in odkupi formirana stalna zbirka del na papirju, ki danes obsega prek 200 del 73 slovenskih in tujih avtorjev. V prostorih stalne zbirke, najprej na Mestnem trgu 4, od leta 2002 do zaključka leta 2010 pa tudi na Cankarjevem nabrežju 11, je bilo realiziranih 120 razstav z eksponati pretežno na papirnatem nosilcu.

Leta 2009 se je Mestna galerija združila z Mestnim muzejem Ljubljana in zdaj deluje pod okriljem novoustanovljenega zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML).

Koncept razstave sledi sodobni dinamiki predstavitve likovnega in dokumentarnega gradiva; pri tem so prvenstveno upoštevana likovna dela umetnikov z večkratnimi nastopi na razstavah v galeriji in na gostovanjih v drugih kulturnih okoljih. Na kronološko zasnovani razstavi sodeluje prek 95 umetnikov s po enim in le izjemoma z več deli. Med njimi je tudi nekaj razstavljalcev, predvsem tujih avtorjev, zastopanih z deli iz stalne zbirke MGML in iz zasebnih zbirk.

Razstavo spremlja obsežen zbornik s ključnimi podatki o delovanju galerije, spremljajočim fotografskim gradivom in z besedili različnih piscev, ki predstavljajo svoje poglede na delovanje galerije v preteklih petdesetih letih.

Več o Mestni galeriji Ljubljana lahko preberete na spletni strani http://www.mgml.si/mestna-galerija-ljubljana/, do katere lahko v središču mesta brezplačno dostopate tudi preko brezžičnega širokopasovnega omrežja WiFreeLjubljana