ponedeljek, 2. 9. 2013

50 let Pionirskega doma

Pionirski dom – Center za kulturo mladih bo 50. obletnico delovanja praznoval v četrtek in petek, 5. in 6. septembra 2013, s številnimi delavnicami in koncertom.

Pionirski dom – Center za kulturo mladih je javni zavod, ki letos praznuje 50 let delovanja na področju kulturno-umetniških in jezikovno-kulturnih vsebin, namenjenih predvsem otrokom in mladim ter vsem, ki se zavedajo kako pomembno je kvalitetno preživljanje prostega časa.
Pionirski dom je bil leta 1963 ustanovljen na pobudo Zveze prijateljev mladine in je združeval Kino Soča, Slovensko mladinsko gledališče, sam Pionirski dom (kulturne ustvarjalnice, jezikovni tečaji, plesni center Jenko, Festivalna dvorana) na Vilharjevi cesti ter Pionirsko knjižnico na ulici Komenskega 9.
Leta 1977 so delavci z referendumom sprejeli odločitev o razcepitvi, in sicer na Pionirsko knjižnico, na Slovensko mladinsko gledališče in na Pionirski dom, ki je ohranil kinodelavnice, jezikovnokulturne tečaje in delavnice umetniškega ustvarjanja na različnih področjih.
V minulih petih desetletjih je bil Pionirski dom center ustvarjanja z različnimi mentorji, pionirji na svojem področju, ki so pustili globoko sled številnim danes uveljavljenim umetnikom in spoštovanim osebnostim javnega življenja. Ob tej priložnosti so poiskali nekaj spominov na otroštvo preživeto v Pionirskem domu, njihove misli pa bodo natisnjene v »Spominski knjigi«, ki bo prvič predstavljena na velikem praznovanju v petek, 6. septembra, v Festivalni dvorani.
Tukaj so dolga leta poučevali tudi pisatelj Lojze Kovačič, akademski slikar Drago Hrvacki, Janez Bitenc in Milan Dekleva, Dragica Čadež in številni drugi.

Danes je Pionirski dom osrednja multi disciplinarna »ustvarjalna delavnica« otrok in mladih v Mestni občini Ljubljana in osrednji slovenski regiji, s svojimi že tradicionalnimi festivali in drugo dejavnostjo pa ima vse bolj tudi prepoznavno povezovalno vlogo v slovenskem kulturnem prostoru in tujini.

Sodelavci Pionirskega doma so prepričani, da je vloga Pionirskega doma z vsemi dejavnostmi, ki jih pod njegovo »streho« razvijajo danes, v sedanjih nič kaj prijaznih splošnih družbenih razmerah, še pomembnejša, še dragocenejša. To prepričanje jih vsakodnevno hrabri in motivira za širitev vsebin delovanja in nenehno rast odličnosti v vseh pogledih in je opora za premagovanje težav, s katerimi se v sedanjih razmerah srečujejo tudi v Pionirskem domu.
 

Program Pionirskega festivala - četrtek in petek, 5. in 6. september, od 16. ure naprej, zelenica pred Pionirskim domom

DELAVNICE PIONIRSKEGA DOMA:
Glavni oder
Gledališka delavnica – osnove gledališke igre in improvizacije (ob 16.20 in 17.40)
15 minut za tuje jezike

Ustvarjalne delavnice
Delavnica ČRKARIJE (oblikujemo črke)
Delavnica MLADI RAZISKOVALCI (izdelujemo periskope, raziskujemo pline)
LIKOVNA delavnica (izdelujemo časovni trak)
Delavnica MUCE COPATARICE (naredimo muco)
GLASBENA delavnica (izdelajmo si svoj glasbeni instrument)
FOTOGRAFSKA delavnica (analogna in digitalna fotografija in obdelava slik na računalniku)
FILMSKA delavnica (čarovnije premikajočih slik)
KIPARSKA delavnica za otroke in odrasle
JEZIKOVNE delavnice

Delavnice Hiše otrok in umetnosti
Stara hiša št. 3 se predstavi
Gledališče na prostem: predstave Lutkovnega gledališča FRU-FRU, LG Zapik in Artizanov
Ustvarjalni kotiček: lutkovna delavnica, ustvarjalnica iz recikliranih materialov
Zvezdni kotiček: Pravljice pod zvezdami – pripovedovanje pravljic in opazovanje zvezd z lučkami

Delavnice Narodnega doma Maribor

FESTIVALNA DVORANA:
Četrtek, 5. 9. ob 18.00
Zvezde Pionirskega doma – koncert učencev Pionirskega doma z Alenko Godec in Gregorjem Skočirjem

Petek, 6. 9. ob 20.00
Svečana prireditev ob praznovanju 50. letnice ustanovitve Pionirskega doma. Vstop z vabili.

V primeru slabega vremena bodo delavnice potekale v prostorih Pionirskega doma.