sreda, 9. 3. 2011

50. Mednarodni sejem Dom

Na Gospodarskem razstavišču je odprl svoja vrata 50. mednarodni sejem gradbeništva, stavbnega pohištva, izdelkov za notranjo opremo, urejanje doma in njegove okolice Dom.

Letošnji Sejem Dom je največji doslej, saj se na rekordnih 24.000 kvadratnih metrih razstavnih površin pod sloganom Gradimo skupaj! predstavlja 730 podjetij iz 28 držav. Je prvi sejem Gospodarskega razstavišča, ki se poleg vseh razpoložljivih in dveh montažnih dvoran odvija tudi v sosednji stavbi Slovenijales.

50. mednarodni sejem Dom je v torek, 8. marca 2011, odprl predsednik države dr. Danilo Türk, odprtja pa sta se udeležila tudi podžupanja Mestne občine Ljubljana Tjaša Ficko in ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil tudi slavnostni govornik na otvoritvi.

Na sejmu si je mogoče ogledati ponudbo stavbnega pohištva, izdelke za notranjo opremo, urejanje doma in njegove okolice, opremo za ogrevanje in hlajenje, materiale in proizvode za gradbeništvo in izdelke, ki tehnično varujejo, nadgradijo ali pa poživijo domove. Odraža sodobne trende s področja graditeljstva, rabe energije, energetskih sistemov, hišne tehnike in bivanja nasploh. Ena od izrazitih komponent teh trendov je tudi okoljska ozaveščenost proizvajalcev, graditeljev in uporabnikov stavb.

Zelena misija je nagrada, ki jo od lani za energetsko varčen in okolju prijazen izdelek podeljuje Gospodarsko razstavišče skupaj z Združenjem lesne in pohištvene industrije pri GZS. Na sejmu je bogat ob sejemski program, ki ga pripravljajo Gradbeni inštitut ZRMK, Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS ter Sekcija slovenskih proizvajalcev montažnih hiš. Pripravili so tudi brezplačno svetovanje za kar najširšo javnost, kjer strokovnjaki ponujajo nasvete glede energetskega varčevanja, trajnostne in okolju prijazne gradnje, sanacije stavb ob naravnih nesrečah, kot so bile npr. lanske poplave, lesene montažne gradnje ipd.

Na sejmu poteka tudi predstavitev projekta Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG), ki je neobvezen certifikacijski znak in blagovno storitvena znamka. Z ZKG označujejo najboljše izdelke in storitve slovenskega graditeljstva. Glavni cilji projekta ZKG so promocija najkakovostnejših izdelkov in storitev, dvig kakovosti graditeljstva v Sloveniji ter informiranje in varovanje naročnikov/uporabnikov. Letošnja priznanja ZKG so podelili v torek, 8. marca, na večernem sprejemu za razstavljavce.

Sejem DOM bo odprt do nedelje, 13. marca, več o njem pa lahko preberete na spletni strani Gospodarskega razstavišča.