sreda, 11. 5. 2016

6. Grajski dnevi

Ljubljanski grad med 14. in 16. majem 2016 vabi na že 6. Grajske dneve, v okviru katerih pripravljajo osemindvajset raznovrstnih brezplačnih dogodkov, primernih za vso družino.

16. maja se spominjamo prelomnega trenutka v zgodovini Ljubljanskega gradu: leta 1905 ga je takratni župan Ivan Hribar v imenu mesta za 60.200 kron odkupil od državnih oblasti in s tem trdnjavo, ki jo je hudo poškodoval velikonočni potres, rešil pred nadaljnjim propadanjem.

Dogajanje se bo začelo v soboto, 14. maja 2016, ob 10. uri v obrambnem jarku s predstavo na tkanini z naslovom Reševanje princeske. Tega dne bodo na sporedu še dogodki za otroke: ustvarjalni delavnici Pajkci v mali šoli in Zmaj z Ljubljanskega gradu, raziskovalni vodeni ogledi Iskanje zmajevega zaklada, Grajski potep z e-zmajčkom, Pridruži se zmajski druščini in Pobeg viteza Erazma, delavnica akrobatike na tkanini Zračni ples, za zaključek ob 18. uri pa še pravljica za odrasle Sen kresne noči.

V nedeljo, 15. maja, bodo na Gradu obiskovalcem ponudili brezplačen ogled stalnih razstav Slovenska zgodovina in Lutkovni muzej, Virtualnega gradu in Razglednega stolpa. Vse zgodbe in kotičke poznosrednjeveške trdnjave bodo obiskovalci lahko spoznali na brezplačnih vodenih ogledih: ob 10. in 17. uri po Ljubljanskem gradu, ob 11. in 15. uri na doživljajskem vodenem ogledu Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola, ob 12. (za otroke) in 14. uri (za odrasle) po razstavi Slovenska zgodovina ter ob 13.00 (za odrasle) in 16.00 (za otroke) po Lutkovnem muzeju.
Med 10. in 18. uro bodo lahko v srednjeveškem taboru v grajskem parku skočili nekaj stoletij v preteklost in pobliže spoznali življenje srednjeveških vitezov. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v lokostrelstvu, mečevanju, ter v drugih srednjeveških spretnostih in veščinah in se fotografirali na vladarskem prestolu ali v kladi. Na ogled bosta viteška oprema in orožje, vzdušje srednjega veka pa bo s svojimi nastopi pričarala češka viteška skupina Berounski meščani. V sklopu tabora se bodo predstavili različni poklici: tiskar bo predstavil tehniko tiskanja, kaligraf veščine lepopisja, čarovnica Kirada pa bo obiskovalcem brala iz dlani. Za sproščeno in veselo razpoloženje bo poskrbela glasbena skupina Gita.
Dopoldansko dogajanje bo ob 11. uri popestrila še predstava Šentjakobskega gledališča O petelinu in pavu, popoldansko pa ob 16. uri glasbena kulturno-vzgojna učna ura Sozvočja sveta.

Zadnji dan grajskih dni v ponedeljek, 16. maja 2016, bodo ogled predstave Šentjakobskega gledališča O petelinu in pavu omogočili 500 otrokom iz ljubljanskih vrtcev. Ob 11. in 18. uri bodo obiskovalci na grajskem dvorišču lahko prisluhnili glasbenemu nastopu v okviru novega festivala Cellofest Ljubljana. Ob 17. uri bodo na stopnišču Razglednega stolpa odprli likovno razstavo Slovenski gradovi in kulturna dediščina, ki jo pripravljajo mladi likovniki OŠ Ivan Prijatelj iz Sodražice.

Vse prireditve v okviru 6. grajskih dni so brezplačne. Za dogodke, pri katerih je število mest omejeno (kar velja za vse vodene oglede, ustvarjalni delavnici, predstavi in kulturno-vzgojno učno uro), bodo brezplačne vstopnice na voljo od 9. maja 2016 do zasedbe prostih mest na vseh prodajnih mestih na Ljubljanskem gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu.
Razdelili bodo okoli tisoč štiristo brezplačnih vstopnic, vsak posameznik lahko dobi do štiri brezplačne vstopnice.
Obiskovalcem priporočajo, da za prihod na prireditve v okviru grajskih dni uporabijo tirno vzpenjačo; v tem času bo veljala znižana cena povratne vozovnice.

Celoten spored dogodkov je objavljen na spletni strani Ljubljanskega gradu in v posebni zloženki.