sreda, 9. 9. 2009

60 - letnica ustanovitve Živalskega vrta Ljubljana

V ZOO Ljubljana so v sredo, 9. septembra, predstavili knjigo »Živalski vrt Ljubljana, Jubilejni pogled v zgodovino in prihodnost«.

Knjigo je ob 60-letnici ustanovitve Živalskega vrta Ljubljana napisal Vasja Butina, predsednik Sveta živalskega vrta Ljubljana in direktor Mestne uprave MOL. Ilustriral jo je Marjan Manček, uredila Nada Šumi, oblikoval Lucijan Bratuš in izdala Mestna občina Ljubljana in Živalski vrt Ljubljana. Izdajo pa je omogočila NLB, Vita, Življenjska zavarovalnica in natisnila tiskarna Partner graf.

Avtor knjige Vasja Butina je v zadnjih dvajsetih letih tudi sam soustvarjal ljubljanski živalski vrt, saj je v letih 1987/8 nepoklicno krizno vodil podjetje Živalski vrt Ljubljana. Pod Butinovim vodstvom je bila uspešno opravljena sanacija, postavljena je bila nujno potrebna infrastruktura, sprejet srednjeročni razvojni načrt in ZOO je dobil sposobne notranje in zunanje strokovne sodelavce. Težavne razmere v zavodu je ponovno pomagal reševati tudi leta 2003, ko je prevzel funkcijo predsednika Sveta Živalskega vrta Ljubljana, ki jo opravlja še danes.

Živalski vrt Ljubljana je bil ustanovljen leta 10. marca 1949 – takrat kot državno gospodarsko podjetje Zoološki vrt Mesta Ljubljane. Prva lokacija vrta na današnjem prostoru stavbe RTV na tedanji Kolodvorski 12 je v knjigi prikazana tudi z ohranjenimi fotografskimi posnetki. Na današnjem območju - jugozahodni del Rožnika je od leta 1951, zavzema 19,6 ha površine in ima 6,5 km sprehajalnih poti. Vsako leto obišče živalski prek 200.000 obiskovalcev. Od leta 1988 se razvija kot sodoben živalski vrt. Vsaka žival ima urejen čim bolj naraven prostor, ki vsebuje vse, kar določena žival potrebuje: prostor za spanje, sončenje, kopanje, iztrebljanje, opazovanje, skrivanje in se od vrste do vrste razlikuje. Gojijo domorodno živalstvo Slovenije in nekaj tujerodnih predstavnikov dvoživk, plazilcev, ptičev in sesalcev.