četrtek, 27. 6. 2013

61. Ljubljana Festival

Na Kongresnem trgu se je začel že 61. Ljubljana Festival, ki bo vse do 10. septembra 2013 skrbel za vrhunske kulturne užitke.

Po uvodnih fanfarah ter pozdravnih govorih Darka Brleka, direktorja in umetniškega vodje Festivala Ljubljana in predsednika Evropskega združenja festivalov, ter Zorana Jankovića, župana Mestne občine Ljubljana in častnega pokrovitelja 61. Ljubljana Festivala, je Kongresni trg napolnil uvodni dogodek 61. Ljubljana Festivala, veličasten glasbeno-vizualni performans, ki je združil umetnike in umetnosti.

Že naslednji dan, 28. junija 2013, bo na Kongresnem trgu nastopil trenutno najbolj popularen in iskan duo 2Cellos. Da bo Ljubljana Festival ponovno središče vaših doživetij, kot pravi novi slogan Ljubljana Festivala, bodo do 10. septembra poskrbeli še izjemni umetniki, kot so Béjart Ballet, Orkester Gewandhaus Leipzig z dirigentom Riccardom Chaillyjem, Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevim, ruski koreograf Boris Eifman in njegova istoimenska baletna skupina, izjemni umetniki z londonskega West Enda, Buena Vista Social Club z Omaro Portuondo in drugi.

V središču letošnjega programa sta obletnici glasbenih genijev, 200. obletnica rojstva Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija, ter izjemna umetniška ustvarjalnost Rusije. "Glede Wagnerja z velikim ponosom najavljamo njegovo epohalno delo Nibelunški prstan. Prva dela iz tetralogije – Rensko zlato in Valkiro – bo izvedlo Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga pod dirigentskim vodstvom zdaj že Festivalovega stalnega gosta dirigenta Valerija Gergijeva (2., 3. 9.). Preostala dva dela bosta na programu Ljubljana Festivala v naslednjem letu,« je dejal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek.
Valerij Gergijev, ki v Ljubljano prihaja na osebno povabilo župana Zorana Jankovića, bo letos dirigiral kar trikrat: sladokusce čaka še koncert z Orkestrom Mariinskega gledališča, na katerem bodo med drugim izvedli Wagnerjevo uverturo iz opere Tannhäuser (30. 7.).

Spomin na Verdija bodo počastili Orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, zbor SNG Maribor in solisti – med njimi Sabina Cvilak – z izvedbo Rekviema (9. 7.). Solisti Accademie Teatro alla Scala pa bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zapeli izbor iz njegovih priznanih oper (11. 7.).

Bogato dediščino Rusije bo predstavili tudi Zbor Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga, ki bo z gostovanjem v Kostanjevici na Krki in Kranjski gori poskrbel za širjenje duha 61. Ljubljana Festivala tudi zunaj meja prestolnice (25.-27. 7.). Nastopil bo znani ruski violončelist Aleksander Rudin, medtem ko bo Akademski državni balet Borisa Eifmana z baletom Bratje Karamazovi, pod katerega se je kot koreograf podpisal znameniti Boris Eifman, 9. in 10. septembra zaključil poletni festival.

Med viške 61. Ljubljana Festivala vsekakor sodita dva večera z enim najstarejših simfoničnih orkestrov na svetu Orkestrom Gewandhaus Leipzig, ki mu bo dirigiral Riccardo Chailly. Izvedel bo 9. Simfoniji Mahlerja in Beethovna. Za nepozabne trenutke bodo poskrbeli še SNG Maribor z baletom Romeo in Julija (1. 7.), Béjart Ballet s štirimi baleti (4. 7.), Bernarda in Marcos Fink z večerom samospevov (3. 7.), kraljica flamenka María Pagés (18. 7.), Buena Vista Social Club z Omaro Portuondo (23. 7.) in mnogi drugi.

Na pobudo županov Ljubljane in Trsta bo orkester in zbor Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta izvedel Rossinijevo Stabat Mater ter s tem poudaril prijateljstvo med mestoma. Njihov nastop je darilo Trsta Ljubljani.

Poletni sproščenosti bo dodatnega zagona dal muzikal Briljantina Jima Jacobsa in Warrena Caseya, ki v produkciji Bronowski le za oder Križank nastaja na londonskem West Endu.

Ljubljana Festival tudi letos pozornost namenja izobraževanju mladih umetnikov in otrok. Del programa je tako tudi tokrat Akademija Branimir Slokar s številnimi mojstrskimi delavnicami z udeleženci od vse povsod. Prav tako nadaljuje z brezplačnimi delavnicami za otroke in mladino s področja likovne umetnosti, glasbe, giba in muzikala.

Vabljeni tudi k obisku informacijske točke 61. LF na Mestnem trgu 17, kjer so na voljo vstopnice, informacije in spominki 61. Ljubljana Festivala, pa tudi vstopnice, ki so v prodaji v okviru sistema Eventim, ter informacije o mestu Ljubljana.