ponedeljek, 8. 5. 2017

61. Pohod po Poti ob žici

Ta konec tedna je v Ljubljani potekal že 61. Pohod po Poti ob žici, največja športno-rekreativna prireditev, s katero vsako leto obeležimo 9. maj, praznik Ljubljane. Letos se je Pohoda udeležilo več kot 40 tisoč ljudi.

Pohod po Poti ob žici, ki je bil prvič organiziran leta 1957, poteka po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev. Poleg spomina na osvoboditev Ljubljane je glavni cilj pohoda tudi spodbujanje gibanja in zdravega načina življenja.

170504 pohod po poti ob zici na kontrolni tocki Gramozna jama nrovan 013

Na Pohod so se že v četrtek podali otroci iz ljubljanskih vrtcev, v petek učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol, vrhunec pa je dogajanje doseglo v soboto, ko so zeleni obroč okoli Ljubljane sklenili rekreativni pohodniki, tekači pa so se podali na tek trojk.

170504 pohod po poti ob zici na kontrolni tocki Gramozna jama nrovan 017

Novost letošnje prireditve je bila akcija Objemimo Ljubljano. Udeleženci Pohoda so se v soboto ob 12. uri v znak prijateljstva, sodelovanja in ljubezni do mesta prijeli za roke in z živim obročem obdali Ljubljano.

170506 tek trojk nrovan 008

Tudi letos je Pohod potekal po načelih Zero Waste (brez odpadkov), saj so se Mestna občina Ljubljana, javno podjetje Snaga ter Timing Ljubljana zavezali, da bo pohod potekal kot dogodek na poti v družbo brez odpadkov in s tem prispeval k čistemu okolju, učinkoviti rabi virov ter nižjemu ogljičnemu odtisu. Poskrbeli smo za ločeno zbiranje odpadkov, ker pa želimo zmanjšati tudi uporabo plastenk, smo udeležence pohoda spodbujali, naj se osvežijo in odžejajo pri pitnikih, ki so nameščeni na različnih koncih mesta, tudi ob Poti spominov in tovarištva.

Vtise s Pohoda si oglejte v fotogaleriji.