četrtek, 7. 4. 2016

7. april, svetovni dan zdravja

Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod geslom »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj«.

Svetovni dan zdravja obeležujemo 7. aprila, saj je bila na ta dan leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), katere namen je pomagati ljudem po svetu za čim boljše zdravje. Ukvarja se z reševanjem zdravstvenih problemov, skrbi za cepljenje in vodi raziskave o različnih boleznih.

V Mestni občini Ljubljana je eden pomembnih ciljev prav skrb za javno zdravje. Ohranjevanje in krepitev zdravja pa je tesno povezano z zdravimi in varnimi prehranjevalnimi navadami ter telesno aktivnostjo.

Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod geslom »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj«. Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki zaradi velike pogostnosti, zapletov in spremljajoče obolevnosti ter kompleksne obravnave predstavlja velik javnozdravstveni problem. Danes po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije število oseb s sladkorno boleznijo v svetu presega 366 milijonov ljudi. Zaradi sprememb v življenjskem slogu in staranja prebivalstva je pričakovati, da se bosta ekonomsko in družbeno breme sladkorne bolezni še povečevala (Vir: NIJZ).

Kaj pa lahko storimo sami, da zmanjšamo tveganje za nastanek sladkorne bolezni:
• Zdrava prehrana: zmanjšanje količine živalskih maščob, uživanje zadostnih količin kompleksnih ogljikovih hidratov, uživanje mlečnih izdelkov z manj maščobe, zmanjšanje uživanja soli in enostavnih ogljikovih hidratov, redno uživanje sadja in zelenjave, pitje vode (1–2 litra na dan);
• Nadzor telesne teže;
• Redna in primerna telesna aktivnost;
• Opustitev kajenja.

Sodelavke in sodelavci Mestne uprave MOL se bodo ob svetovnem dnevu zdravja razgibali s pohodom na Rožnik na katerem se jim bo pridružil tudi župan.

Vabljeni!