četrtek, 2. 2. 2023

Prešernov dan v Ljubljani

Za slovenski kulturni praznik, 8. februar, javni zavodi in številne nevladne organizacije s področja kulture pripravljajo raznolik program za vse generacije. Osrednji dogodek, 37. recital Prešernove poezije, bo potekal na Prešernovem trgu med 12. in 14. uro.

Prešernova poezija na Prešernovem trgu

Recital Presernove poezije na Presernovem trgu. Foto: N. Rovan
Foto: N. Rovan 

   

Ob slovenskem kulturnem prazniku bo letos ponovno na Prešernovem trgu v Ljubljani med 12. in 14. uro potekal tradicionalni 37. recital Prešernove poezije. Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije - igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT – bodo z recitiranjem pesmi Franceta Prešerna počastili slovenski kulturni praznik. Med nastopajočimi bodo tudi vrhunski dramski umetniki, prejemniki najvišjih državnih in občinskih priznanj.
Recital bo ob vsakem vremenu, v živo pa mu boste lahko prisluhnili na valovih programa ARS Radia Slovenija, na spletnih strani RTV SLO in po mestnih ulicah stare Ljubljane.

Prireditev se je pred 37. leti pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje države. Nastala je kot odgovor in protest zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže.

Vabimo vas tudi k obisku ljubljanskih javnih zavodov s področja kulture.

Slovenski filmi v Kinodvoru

Moja Vesna. Foto: Kinodvor
Moja Vesna. Foto: Kinodvor

   

V mestnem kinu Kinodvor bodo 8. februarja predvajali kar štiri slovenske filme: Moja Vesna bo na ogled brezplačno, na sporedu pa bodo še dokumentarci Smučarske sanje, Pošvedrani klavir in LGBT_SLO_1984.
Vstopnice za brezplačen ogled Moje Vesne bodo od 7. februarja na voljo za prevzem na blagajni kina.

Vse filme so v Kinodvoru premierno že predstavili v prisotnosti filmskih ekip, zato vas toplo vabijo tudi k ogledu pogovorov, ki so objavljeni na spletnih straneh posameznega filma.

Več informacij 

Prešernov dan v Knjižnici Šiška

Presernov dan v Knjiznici Siska. Foto: MKLJ

Za dobro jutro vas najprej vabimo na Zajtrk ob poeziji, kjer bodo knjižničarji recitirali pesmi njim ljubih poetov in vas povabili, da tudi vi preberete kakšno vam drago pesem.

Otroci se bodo lahko razveselili gledališke predstave o Povodnem možu družinskega gledališča Kolenc, po gledališki predstavi pa lahko prisluhnite še uri pravljic.

Opoldne vas vabimo na osrednji dogodek dneva Poezija v mestu - pogovor s pesnico, esejistko, prevajalko in sociologinjo Natašo Velikonja. V središče pogovora bomo umestili knjigo Prostor sred križišč, za katero je leta 2022 prejela Jenkovo nagrado. Pogovor bo vodila Petra Koršič. 

Da bo Prešernov dan še bolj prešeren, se bodo po knjižnici dogajale zanimive, razgibane, ustvarjalne in izobraževalne delavnice: izdelovanje knjižnih kazal, risanje portretov z ogljem, knjižnični lov na zaklad, pisanje poezije, ogledali si boste lahko razstavo fotografij knjižnice ter prebirali misli Prešernovih nagrajencev.

Na kulturni praznik nove člane čaka brezplačna enoletna članarina. S seboj prinesite osebni dokument in kartico Urbana, ki jo lahko kupite tudi v knjižnici.

Knjižnica Šiška bo odprta od 8. do 15. ure, ostale naše knjižnice bodo ta dan zaprte.

Podrobnejše informacije

Praznik kulture na Ljubljanskem gradu 

Ljubljanski grad Foto Nejc Cestnik, arhiv LG
Foto: Nejc Cestnik, arhiv LG

      

Na Ljubljanskem gradu so pripravili pester kulturni program z brezplačnimi vodenimi ogledi, na katerih vam bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi. Za najmlajše so ga začinili z interaktivno dogodivščino Pridruži se Zmajski druščini, družbo pa jim bo tega dne delal tudi najstarejši grajski prebivalec – ljubka podgana Friderik.

Na osrednji kulturni praznik si boste lahko vsi obiskovalci brezplačno ogledali stalne razstave Slovenska zgodovina, Grajsko orožje in Lutkovni muzej, kratki film o zgodovini gradu v Virtualnem gradu ter se povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem.

Na tej povezavi najdete celoten spored dogodkov 8. februarja, kakor tudi vse potrebne informacije. 

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane brezplačna vodstva, delavnice za družine in odprtje razstave

LJUBEZEN DO …, doživljajsko vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
LJUBEZEN DO …, doživljajsko vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

   

V Mestnem muzeju Ljubljana so med 10.30 in 17.30 uro na vsako uro pripravili polurna vodstva po razstavi Plečnik: metropola, kraj, vrt, polurna vodstva po razstav. Ob 15., 16. in 17. uri v sklopu LUV festa v organizaciji Turizma Ljubljana poteka Ljubezen do..., brezplačno doživljajsko vodstvo po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto., ob 17. uri pa bo odprtje razstave Skrivnostni grob brez trupla: emonska grobova iz Argentinskega parka, po kateri vas bosta popeljali dr. Bernarda Županek, kustosinja za antiko, ter Helena Bešter, terenska arheologinja. 

Za družine so v Mestnem muzeju pripravili:

  • Arhitekturni izziv, ustvarjalnica (4+) drop-in izkustvene delavnice in branje slikanice Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani
  • ArhitektUrice za družine (6+) samostojen ogled razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt s tiskanim vodnikom
  • Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano (4+) in Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu? (8+) samostojen ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. za družine s tiskanima vodnikoma

V Mestni galeriji si lahko ogledate razstavo Mitje Ficka in Marka Jakšeta Z neba v nebo. Zadnje vodstvo po razstavi z umetnikom Mitjo Fickom bo ob 17. uri. 

V Plečnikovi hiši si lahko privoščite tudi vodene oglede originalno ohranjenih Plečnikovih bivanjskih prostorov. Za ogled se lahko prijavite 6. in 7. februarja na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506; v kolikor ostane še kaj prostih mest, sprejemajo rezervacije tudi na 8. februar, in sicer na plecnik@mgml.si.

V Plečnikovi hiši bodo 8. februarja organizirali tudi vodstvi Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani (predhodna rezervacija na prijava@mgml.si), za družine pa so pripravili dogodek Arhitektura je avantura (6+), samostojen družinski ogled razstave Plečnik. in potep po Plečnikovi Ljubljani s tiskanim vodnikom. 

Podrobnejše informacije 

Slovenski kulturni praznik v MGLC 

Grafika MGLC

Med 10. in 16. uro bodo v MGLC Švicariji in Gradu Tivoli poleg vodenih ogledov po skupinski razstavi Naravna vera, razstavi Črtomirja Freliha Grafike in risbe. Štiri desetletja. ter razstavi Neže Jurman Slišne linije med drugim še predstavitev publikacije Mythopoeias. Med 12. in 14. uro pripravljajo še eksperimentalno in ustvarjalna sprostitvena delavnica za družine Moja rešilna bilka, ki jo vodi režiserka in lutkarica Barbara Bulatović.

Podrobnejši program si lahko ogledate na spletni strani MGLC. 

Fantek in punčka v Pionirskem teatru 

fantek in puncka. Vir: Pionirski dom

Pionirski teater vabi na premierno izvedbo predstave Fantek in punčka, ki bo 8. februarja ob 18. uri v Festivalni dvorani v Ljubljani. S predstavo, ki je nastala po istoimenski knjižni uspešnici Blaža Lukana (založba Mladinska knjiga, 2021), se bodo na kulturni dan poklonili našemu največjemu pesniku, Francetu Prešernu. Pod predstavo, ki je namenjena za otroke od 3. leta dalje, se podpisuje uveljavljeni dramski igralec Tadej Pišek, nastala je v produkciji Pionirskega doma.

Zagotovite si brezplačne vstopnice.

Več informacij

Preberite tudi: