četrtek, 7. 3. 2019

8. marec, mednarodni dan žensk

8.marca obeležujemo mednarodni dan žensk. Gre za dan, ko se spominjamo prehojene dolge poti k enakopravni družbi in vseh posameznic, ki so na tej poti preskakovale ovire.

Ženskam so izborile mnoge pravice – volilno pravico, pravico do dela, pravico do izobrazbe, pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok… Vse to so pravice, ki se nam danes zdijo samoumevne, a prav gotovo to niso - vsake toliko časa se odpirajo debate, ki bi lahko te pravice ponovno omejile – npr. debata o pravici do splava.

Tudi statistika in dejstva kažejo sliko, ki nam sporoča, da ženske in moški še vedno nismo enakopravni in enakovredni. Kljub temu, da so ženske bolj izobražene, na vodilnih mestih še vedno pogosteje najdemo moške. Moški so še vedno bolje plačani kot ženske. Ženske naredijo pretežni del neplačanega skrbstvenega dela. Še vedno je veliko nasilja nad ženskami (ne samo znotraj štirih sten, ampak tudi na ulici), vsepovsod nas obkrožajo seksistični oglasi in izjave (tudi s strani tistih, ki si tega ne bi smeli privoščiti).

Do popolne enakosti spolov nas tako čaka še dolga pot. Ne samo na liniji med moškimi in ženskami, ampak pri sprejemanju različnosti vseh spolov in spolnih identitet.

Ob tej priložnosti želimo vsem, da se zakonsko zagotovljena enakost spolov udejanja tudi v našem vsakdanjem življenju. Ne le ob 8. marcu z besedami, ampak vsak dan z dejanji!

Razstava ob mednarodnemu dnevu žensk

Na Mestni občini Ljubljana bomo mednarodni dan žensk obeležili z razstavo »Enaki_e!«, kjer v video instalaciji različne generacije razmišljajo o enakosti spolov. Otvoritev razstave bo v četrtek, 7. marca 2019, ob 16. uri v Osrednjem atriju Mestne hiše in bo na ogled do 25. marca.

Vljudno vabljeni.

V okviru Slovenskih razvojnih dni, ki bodo potekali v petek, 8. marca, bomo dejavni tudi na okrogli mizi »Enakost žensk in moških: nacionalni in globalni izzivi«, kjer bo koordinatorica za enake možnosti v MOL dr. Simona Topolinjak predstavila dobre prakse na tem področju v MOL.

 

Preberite še: