torek, 30. 5. 2023

9. festival Lezbična četrt

V Ljubljani bo od 30. maja do 4. junija 2023 potekal festival Lezbična četrt, ki ga pripravlja Društvo ŠKUC. Po lanski obeležitvi 35. obletnice lezbičnega gibanja v Sloveniji se festival vrača k svojim začetkom: kdo so tiste, ki gradijo skupnosti, v katerih obstajajo?

Osrednja tema je umetnost v kontekstu umeščanja neumestnih: kako se išče in kje se znajde, sme znajti margina?
Skozi raznolik program na presečišču med kulturnim, družbeno-kritičnim in introspektivnim bodo na festivalu predstavljene zgodbe in skupnosti, v katerih kot umetnice in ustvarjalke, fotografinje in videastke, pesnice, piske, aktivistke, feministke, (so)govornice, prijateljice in ljubimke, cimre, sestre — prispevajo h grajenju skupne kulture, deljene zgodovine, kolektivnega spomina.

Lezbična četrt v letošnjem letu ponovno nastaja, kjer je lezbična skupnost od nekdaj nastajala: na preseku umetnosti in aktivizma — v prostorih nekje vmes. Lezbični aktivizem pri nas je svojo platformo, medij in orodje nemalokrat črpal iz splin v umetnost, zlasti literarno. Umetniški format je kot prostor za svobodnejši osebni izraz pogosto in za marsikoga še vedno edini način za preživetje na družbenem robu, povezovanje (v) skupnosti in boj za pravice diskriminiranih manjšin.
Več informacij najdete tukaj