petek, 20. 6. 2014

Adijo, tovarna.

V Mestnem muzeju Ljubljana je do 5. septembra 2014 na ogled razstava "Adijo, tovarna. Spomini pozabljenih delavcev", na kateri so skozi oči delavcev predstavljene zgodbe desetih ljubljanskih tovarn.

Na razstavi so predstavljene zgodbe naslednjih tovarn: Dekorativna Ljubljana, Tiskarna Mladinska knjiga, Pletenina, Tobačna Ljubljana, Tiskarna Ljudske pravice, Železniška livarna v Šiški, Agrostroj, Avtomontaža, Gorenje Tiki in tovarna Rog.

Tovarniške zgodbe ne govorijo le o dobičku in izgubi, proizvodih in menedžerjih, ampak so predvsem zgodbe delavcev, ki jih ne zaznamujejo zgolj individualni, temveč kolektivni spomini. Industrijski delavci imajo občutek, da so skupaj gradili in ustvarjali, da so bili pomemben del razvoja. Danes so pozabljeni, industrijska poslopja pa so pogosto zamenjala servisna podjetja, poslovne stavbe in trgovski centri. Zaprtja tovarne mnogi med njimi še zdaj povsem ne razumejo.

Razstava je nastala na podlagi projekta Adijo, tovarna, ki ga je časnik Delo pričel konec leta 2013 in katerega namen je zbrati zgodbe in spomine ljudi, ki so delali v danes propadlih tovarnah. K projektu je kot strokovni partner pristopil zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane, ki je pomagal pri nastanku razstave in bo zbrane zgodbe shranil za prihodnje rodove. S slikovnim in podatkovnim gradivom pa je projektu priskočil na pomoč tudi Zgodovinski arhiv Ljubljana.

Ogled razstave, ki jo je pripravila časopisna hiša Delo v sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane in Zgodovinskim arhivom Ljubljana, je brezplačen.