petek, 11. 3. 2011

Akcija varstva dvoživk na Večni poti

MOL in Društvo za preučevanje dvoživk in plazilcev bosta v letošnjem letu ponovno izvedla akcijo varstva dvoživk na Večni poti.

Dvoživke so med najbolj ogroženih v skupini vretenčarjev. Eden izmed vzrokov so množični povozi dvoživk med selitvijo na mrestišča. Dvoživke namreč zimo preživijo otrple v prezimovališčih in spomladi, ko se v vlažnih nočeh temperature dvignejo nad ničlo, se začne spomladanska selitev dvoživk na mrestišča, kjer se razmnožujejo oziroma odlagajo mreste. Najprej se začnejo seliti rjave žabe, tik za njimi pa navadne krastače, ki se lahko selijo tudi pet kilometrov daleč. 

Pogosto se zgodi, da se njihove selitvene poti križajo s cestami in tako odseke cest na katerih prihaja do množičnih povozov imenujemo črne točke.

Taka točka v ljubljani je tudi odsek na Večni poti, kjer Societas herpetologica slovenica - Društvo za preučevanje dvoživk in plazilcev ter Mestna občina Ljubljana organizirata akcijo prenašanja dvoživk.

Namen akcije je postavitev začasne zaščitne ograje, da bi preprečili povoze dvoživk ter izobraževanje in obveščanje javnosti o problematiki dvoživk in cest. 

Ograjo bomo postavili ta vikend, to je 12. in 13. marca 2011, ko se bodo začele dvoživke seliti in jo bomo vsak večer, s pomočjo prostovoljcev pregledovali. Dvoživke, ki se bodo ustavile ob ograji, bomo pobrali v vedra in varno odnesli preko ceste na drugo stran.

Več informacij lahko najdete na spletni strani "Dvoživke na Večni poti", kjer bomo redno objavljali obvestila, kratke reportaže in fotografije z akcije.

Vabljeni, da se nam pri akciji pridružite!