torek, 14. 6. 2022

Ali ste vedeli: zakaj mesto krasijo metulji

Ste opazili, da mesto te dni krasi množica metuljev? Nad Prešernov trg, ploščad Ajdovščina in Dunajsko cesto pri Gospodarskem razstavišču so poleteli z logotipa Velo-city 2022 Ljubljana: »Kolesari – spremembo ustvari«, ki označuje ta največji svetovni kolesarski kongres.

Metulje smo poleg kolesarjev in barvitih podob nekaterih glavnih ljubljanskih znamenitosti uporabili pri celostni grafični podobi 29. največjega svetovnega kolesarskega kongresa Velo-city, ki od 14. do 17. junija poteka v Ljubljani. Dogodek kot osrednjo temo izpostavlja spremembe v povezavi s kolesarjenjem (naslov teme je Cycling the change oziroma Kolesari – spremembo ustvari). Na kongresu bodo sodelujoči predstavili svoje delo, izkušnje, dobre prakse, napredne pristope ter inovacije, ki so jim spremembe iz naslovne teme – tako v družbi in v razvoju mest kot v kolesarjenju in drugih načinih mobilnosti – skupni imenovalec. Obenem bo kongres osvetlil spremembe, ki so posledice razvoja kolesarjenja v zadnjih letih.

Metulji kot znanilci sprememb na bolje

Koželj na kolesu

»Metulji, ki označujejo kongres, so simbol preobrazbe in znanilci sprememb na bolje. Ko kolesarimo spreminjamo sebe, svojo okolico, svoje okolje in s svojo prisotnostjo na cestah in vlakih vplivamo na javno mnenje. Širimo duh kolesarstva, ki nagovarja k posnemanju. Na kolesih smo živa reklama za aktivno in odgovorno mobilnost, ki prinaša napredek,« je pojasnil podžupan Mestne občine Ljubljana prof. Janez Koželj, ki je predsednik izvršno-upravnega odbora za Velo-city 2022 Ljubljana in skrbi tudi za celostno grafično podobo dogodka.

Tako vsa prizorišča kongresa in spremljevalnih dogodkov – Gospodarsko razstavišče, Kongresni trg, Mestna hiša ter ljubljanske ulice in trgi – sijejo v skupni raznobarvni, živahni, lahkotni podobi, ki jo ustvarjajo tanke linije in ikone. Metulji so tudi simbol veselja, ljubezni in svobode, vse to pa so občutki, ki nas spremljajo ob kolesarjenju.

Preberite tudi: