ponedeljek, 22. 4. 2024

Aljaževo ulico krasi drevored leta 2023

22. aprila 2024, na svetovni dan Zemlje, smo razglasili drevored leta 2023 v Ljubljani. Meščanke in meščani so odločili, da bo ta laskavi naziv nosil drevored japonskih češenj na Aljaževi ulici.

V Ljubljani vseskozi posebno pozornost posvečamo drevesom, saj se zavedamo njihovega izjemnega pomena za kakovost življenja v mestu. V okviru teh aktivnosti smo med drugim izbrali že štiri drevesa leta, letos pa smo akcijo nadgradili in izbrali drevored leta.
Meščanke in meščani so predlagali 20 drevoredov, izmed katerih je strokovna komisija izbrala sedem finalistov, med katerimi so meščanke in meščani za drevored gleda izbrali drevored japonskih češenj na Aljaževi ulici v Šiški. Drevored je prejel 366 glasov oziroma 28% vseh glasov.

Drevored japonskih češenj

Drevored japonskih češenj (Prunus japonica 'Kanzan') je primer primernega izbora drevesne vrste za izbrani prostor. Približno 50 dreves japonskih češenj 'Kanzan' je lepa in atraktivna poživitev ulice posebno v spomladanskem času, ko drevesa cvetijo. Sicer pa tudi v jesenskem času z lepo jesensko barvo listja drevesa krasijo ulico. Kot so napisali pobudniki, je drevored najlepši spomladi, ko cvetijo japonske češnje in takrat je zanje to najlepša ulica v Ljubljani. Številni sprehajalci se ob njem ustavijo in ga občudujejo in fotografirajo.
Na svetovni dan Zemlje smo izbranemu drevoredu simbolno nadeli znak z napisom drevored leta 2023, razglasitev pa so z glasbenim nastopom popestrili tudi učenke in učenci OŠ Spodnja Šiška.

Ljubljana, mesto dreves

Naša prizadevanja na področju skrbi za drevesa potrjujeta tudi Fundacija Arbor Day in Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki sta v okviru programa Tree cities of the World Ljubljani že peto leto zapored podelili naziv mesto dreves (2019, 2020, 2021,2022,2023) Ljubljana je tako del pomembne globalne mreže, ki utira pot na področju skrbi za urbane gozdove in mestno drevje. V Mestni občini Ljubljana smo ponosni na ponovno, že peto pohvalo našim dejavnostim in ukrepom, s katerimi skrbimo, da je Zelena prestolnica Evrope 2016 in najboljša zelena prestolnica Evrope (2021) res dobesedno zelena.

Sajenje novih dreves

V okviru rednega vzdrževanja na javnih zelenih površinah vsako leto zasadimo od 300 do 600 dreves. Številna drevesa dodatno zasadimo v sklopu prenov ulic, cest, parkirišč in ob vzpostavitvah novih površin, tako da smo v zadnjih nekaj letih zasadili po več kot 1000 novih dreves letno. Skrbimo tudi za sadna drevesa v mestnih sadovnjakih in za negovalne ukrepe v naših gozdovih. Poleg tega udejanjamo inovativne pristope pri ravnanju z drevesi in kot en uspešnih se je izkazala tudi nedavna presaditev 17 turških lesk z Linhartove ceste v Šmartinski park, o čemer smo tudi poročali.