ponedeljek, 10. 6. 2013

Alma M. Karlin - Poti

Ljubljanski grad je v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje postavil na ogled razstavo o življenju, delu, predvsem pa izjemnem potovanju Celjanke Alme Maksimiljane Karlin z naslovom Poti.

"Skozi življenje gre sam in zapuščen, kdor vedno misli samo nase; kdor pa se zna ljubeče prilagajati in vse stvari srečno zasukati, kdor vedno ve, kje je treba priskočiti na pomoč, in se razdaja drugim, temu je življenje cvetoča livada in še po smrti ostanejo za njim sledovi njegovih del. "

(Alma Maksimilijana Karlin, Pod košatim očesom)
 
 
 
 

Razstava »Alma M. Karlin – Poti« želi obuditi spomin na potovanje Celjanke Alme M. Karlin, ki je v obdobju od 24. 11. 1919 do 28. 12. 1927 prepotovala svet.

Ob uvodnem besedilu je na razstavi mogoče videti fotografije, razglednice, iz njenih diapozitivov presnete razglednice, ki jih je uporabljala na svojih predavanjih, ter skice rastlin, ki jih je risala Karlinova in liste iz njenih herbarijev. Razstavljeni so tudi predmeti iz zbirke, ki jo je Karlinova zapustila Pokrajinskemu muzeju Celje.

Spomin na izjemno potovanje Alme M. Karlin so v Pokrajinskem muzeju Celje hoteli ohraniti s stalno razstavo, ki je postavljena v prostorih Stare grofije v Celju. Postavili so jo v čast 120.obletnici njenega rojstva in 90.obletnici njenega odhoda na potovanje. Delo in življenje te izjemne ženske se zdaj s postavitvijo na Ljubljanskem gradu predstavlja tudi širšemu slovenskemu in tujemu občinstvu.

Razstava je na ogled v Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu do 1. septembra 2013 vsak dan med 9. in 21. uro.  Vstop je prost.

Vljudno vabljeni!