sreda, 29. 1. 2014

Alpe - Adria: Turizem in prosti čas

Na Gospodarskem razstavišču od 29. januarja do 1. februarja 2014 poteka sejem Alpe – Adria: turizem in prosti čas, osrednji turistični sejem v regiji.

Letos se na sejmu predstavlja 282 turističnih ponudnikov iz 12 držav: Slovenije, Madžarske, Italije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Grčije, Tunizije, Jordanije, Nepala in Indije. Med slovenskimi razstavljavci bodo vsi pomembni deležniki v turizmu, od Turizma Ljubljana, Javne agencije Spirit Slovenija, turističnih agencij in Planinske zveze Slovenije do Združenja turističnih vodnikov Slovenije ter več kot 100 lokalnih društev Turistične zveze Slovenije, ki bodo poskrbeli za to, da bo na sejmu živo, pestro, zeleno, okusno in zabavno.

Turistična ponudba na sejmu bo predstavljena glede na štiri tipe turistov: t. i. počitnikarje, zasvojence z aktivnim turizmom, popotnike in izletnike. Tokrat je v ospredju aktivni turizem – pohodništvo, tek in ribolov, sladkovodnemu se pridružuje še morski.

Turistična destinacija Ljubljana se bo predstavila skupaj z regijsko destinacijsko organizacijo Osrednja Slovenija. V ospredju bo predstavitev projekta Emona, 2000 let, s katerim obeležujemo 2 tisočletnico ustanovitve Emone. Podoba predstavitvenega prostora, vključno z animacijo in ponudbo turističnih programov, povezanih z antično Emono, bo zanimiva in privlačna.

Nagrada Jakob
Na sejmu so podelili tudi nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe-Jadran. Poimenovali so jo po romarju Jakobu, ki simbolizira prvega turista popotnika. Tema natečaja za nagrado Jakob 2014 so bili inovativni primeri pozitivne urbane ulične prehrane v turizmu. Kot alternativo vsem mogočim oblikam nezdrave hitre ulične prehrane si v mnogih državah že intenzivno prizadevajo za t.i. pozitivno ulično prehrano, ki pomeni najrazličnejše inovativne načine in oblike ponudbe razpoznavnih ter zdravih lokalnih in regionalnih jedi na ulici.

Nagrado so prejeli ustvarjalci projekta “Odprta kuhna – kulinarično popotovanje med stojnicami ljubljanske tržnice”.
Projekt “Odprta kuhna” predstavlja izredno inovativen in originalen način ponudbe v okviru ulične prehrane. Presegel je vsa pričakovanja, tako glede obiska kot tudi pestrosti ter kakovosti. Naslednja pomembna sestavina “Odprte kuhne” je njena odprtost tudi z vsebino, ki je kulinarično multikulturna, saj se ob jedeh 24 gastronomskih regij Slovenije predstavljajo in ponujajo jedi tudi drugih kulturnih okolij, je zapisano v obrazložitvi komisije.
Lior Kochavy, direktor projekta “Odprta kuhna”: "Zelo smo počaščeni in hvaležni komisiji, ki nas je izbrala. Ob tem se zahvaljujemo javnemu podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, našim kuharskim mojstrom in seveda obiskovalcem, saj smo skupaj z njimi ustvarili zdaj že tradicionalni petkov kulinarični dogodek. Eden izmed glavnih ciljev Odprte kuhne je bil ponuditi najboljšo in pestro ponudbo hrane na enem mestu, hkrati pa pripraviti dogodek, ki bo namenjen vsem, tako domačim kot tujim obiskovalcem. Veseli nas, da je mednarodna nagrada pripadla Sloveniji, nam pa prinesla potrdilo, da sta naša energija in vloženo delo opažena. Hkrati nam nagrada pomeni tudi veliko motivacijo in zagon za nadaljnje delo".

Prvič je iz loncev na Pogačarjevem trgu zadišalo maja lani, nato pa se je kulinarična zgodba med stojnicami ljubljanske tržnice tradicionalno nadaljevala vsak petek, vse do oktobra. V prvi sezoni je bogato kulinarično ponudbo ustvarjalo več kot 65 najboljših kuharskih mojstrov iz cele Slovenije. Domačini in slovenski ter tuji turisti so lahko okušali tako tradicionalne slovenske dobrote kot tudi mednarodne specialitete. Organizatorji v novi sezoni pripravljajo še več kulinarične pestrosti, saj si na vsaki stojnici želijo ponuditi le najboljše.

Sejem bo odprt do sobote, 1. februarja, od 10. do 19. ure. 

Vse podrobnosti o sejmu si lahko ogledate tukaj.