petek, 23. 1. 2015

Alpe – Adria: turizem in prosti čas

Na Gospodarskem razstavišču bo od 28. do 31. januarja 2015 potekal sejem Alpe-Adria: Turizem in prosti čas, na katerem se bo predstavilo 330 turističnih ponudnikov iz 12 držav.

Sejem Alpe-Adria: Turizem in prosti je osrednji turistični dogodek regije Alpe-Jadran, ki vključuje turistično ponudbo tako regije, kot tudi bolj oddaljenih destinacij.

Na sejmu sodeluje tudi Turizem Ljubljana, ki skupaj s partnerji predstavlja turistično ponudbo Ljubljane in regijske destinacijske organizacije Osrednja Slovenija. Glavne teme predstavitvenega prostora so kulinarična in športno-aktivna ponudba ter aktivnosti v okviru naziva Zelena prestolnica Evrope 2016. Predstavila se bosta tudi kulinarična projekta Okusi Osrednje Slovenije in Okusi Ljubljane.

Podoba predstavitvenega prostora je zanimiva in privlačna, vključujoč animacijo, promocijsko regijsko gradivo in dnevne nagradne igre ob 12. ter 16. uri. Na njem bodo prisotni predstavniki agencij za kulinarične in športne ture Roundabout, Slovenia Explorer, Green Embrace, Avantcar s ponudbo električnih vozil, informatorji iz drugih turističnih krajev v regiji, predstavnica RRA LUR, Timing Ljubljana s predstavitvijo Ljubljanskega maratona in informatorji iz Ljubljane.

V sklopu predstavite regije Osrednja Slovenija se bodo predstavile občine Velike Lašče, Moravče, Šmartno pri Litiji, Trzin in Dobrepolje. Kulinariko regije Osrednja Slovenija bodo predstavljali Gostišče Grič iz Šentjošta nad Horjulom, dobrote Blagajeve dežele in Okusi Kamnika.

Tradicionalne ljubljanske jedi, zbrane v brošuri Okusi Ljubljane, bodo predstavili študentje Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC). Obiskovalci bodo lahko poskusili kranjsko klobaso in potico.

V sklopu športne ponudbe bodo predstavljene športne aktivnosti in prireditve v letošnjem letu. Poleg tradicionalnega Ljubljanskega maratona bo Ljubljana letos gostila tudi kolesarsko prvenstvo za ženske Giro Rosa. V okviru športne ponudbe bosta predstavljena tudi portal za pohodništvo Gremo na pot in portal za ribištvo Ribiške karte ter urbani ribolov na Ljubljanici in njenih pritokih.

Posebna pozornost bo namenjena predstavitvi Ljubljane, kot nosilke naziva Zelena prestolnica Evrope 2016.


Letošnji poudarek sejma je sicer na aktivnem turizmu. Pohodništvu, kolesarjenju in ribolovu se kot novost pridružujejo ekstremni, adrenalinski in urbani športi. Njihovo predstavitev z brezplačnimi predstavitvenimi tečaji bo popestrila še komisijska prodaja rabljene športne opreme v organizaciji športnega društva Alive.

Med slovenskimi razstavljavci je poleg Turizma Ljubljana mogoče najti vse pomembne protagoniste v turizmu, od Javne agencije Spirit Slovenija, turističnih agencij do Turistične zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije, Združenja turističnih vodnikov Slovenije, podjetij in institucij, ki se ukvarjajo s turizmom, ter raznih lokalnih društev, ki poskrbijo za to, da je na sejmu živo, pestro, zeleno, okusno in zabavno. Prav prek njihovih predstavitev je mogoče spoznati pisano kulturno in etnološko izročilo slovenskih pokrajin, tudi v zamejstvu, kot sestavni del turistične ponudbe.

Predstavljajo se tudi tuje destinacije od daljne Indije do turističnih ponudnikov iz Avstrije, Italije, Madžarske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Vojvodine, Nepala, Grčije in Tunizije.

Obiskovalce po sejmu usmerjajo posebne ikone, ki ponazarjajo štiri najbolj prepoznavne tipe turista: t. i. počitnikarje, zasvojence z aktivnim turizmom, popotnike in izletnike. Organiziranim skupinam pa so na voljo turistični vodniki. Sejem je tudi križišče in stičišče za številna strokovna srečanja in predstavitve. Že tradicionalno se na njem srečujejo turistični novinarji Fijet in Združenje turističnih vodnikov Slovenije.