petek, 14. 9. 2012

Američani pogosti gostje Ljubljane

Američani so v slovenski prestolnici po prihodih na petem mestu, po nočitvah pa celo na četrtem mestu (prvi so Italijani, drugi Nemci, tretji Avstrijci in četrti gostje iz Velike Britanije).

Ameriški gost je za Ljubljano zanimiv med drugim tudi zato, ker ostane v Ljubljani povprečno 2,4 dneva (kar je precej nad povprečno dobo bivanja v Ljubljani, ki je bila v letu 2011 sicer 1,87 dneva). Dlje od Američanov ostanejo le še Finci (2,7 dneva) ter Latvijci in Litvanci (2,6 dneva), pri čemer je slednih v strukturi gostov malo.

Ob tem pa je bil zadnje dni letošnjega avgusta v blogu spletne verzije The New York Times Style Magazine objavljen lep zapis o slovenski prestolnici.

Avtor omenjenega bloga, ki je bil v Ljubljani že dvajsetkrat, je že pred desetletjem in pol Ljubljano opredelil kot primer idealnega mesta, prav takšnega, kot mu ga je v otroštvu naslikala njegova babica v prijetno sproščenih skupnih trenutkih branja in gledanja čudovito ilustriranih velikih knjig pravljic. Grad na hribčku sredi mesta, ki ga ovija reka, barvno usklajene in lepo zložene hiše, tlakovane ulice, ki vodijo do trgov s kamnitimi vodnjaki … In ko je zagledal Ljubljano, je le-ta obudila te že davno zbledele podobe in spomine. Ljubljana ga navdušuje tudi s svojo spokojnostjo: »Le v kateri evropski prestolnici še lahko ob toplem večeru pustite okno odprto in slišite le žuborenje fontan in ptičje petje?«

A nekako je še do pred nekaj let mislil, da ima Ljubljana le dve pomanjkljivosti: enolične hotele in dolgočasno hrano. Toda, kot je podrobno opisal v blogu pod naslovom »Eurofile – Loving Ljubljana«, se je vse to v zadnjih nekaj letih popolnoma spremenilo. Kot trdi, ima to privlačno malo mestece nekaj najboljših in najizvirnejših restavracij v Evropi in nekaj res očarljivih hotelov.

Na tej povezavi lahko preverite, katera ponudba ga je v Ljubljani navdušila.

Turizem Ljubljana