ponedeljek, 17. 10. 2011

Arabska skupnost v Mestnem muzeju Ljubljana

V okviru projekta Muzeji povezujemo se v Mestnem muzeju Ljubljana predstavlja že osma skupnost, ki soustvarja življenje v Ljubljani in Sloveniji – Arabci.

Slovenija je bila v času Jugoslavije zaželen cilj arabskih študentov, saj so imele arabske dežele s Socialistično federativno republiko Jugoslavijo v okviru Gibanja neuvrščenih dogovorjeno spodbudno štipendijsko politiko. Usoda je nekaterim (predvsem v obliki Amorjevih puščic) prekrižala načrte, saj so tudi po zaključku študija ostali in si pri nas ustvarili družine. Pravzaprav lahko govorimo že o treh generacijah Arabcev, ki svoje in naše življenje bogatijo z zajemanjem in enkratnim mešanjem obeh kultur. Dodatno pestrost ponuja dejstvo, da »naši« Arabci prihajajo iz več kot 20 arabskih držav. Povsem nove okoliščine glede priseljevanja Arabcev pa prinaša čas samostojne Slovenije.

S predstavitvijo arabske skupnosti dodajamo nov obraz k Obrazom Ljubljane, stalni postavitvi Mestnega muzeja Ljubljana. Projekt vodi misel, da spoznavanje različnosti povečuje medsebojno razumevanje in spoštovanje ter vodi v sinergijo in ustvarjalno sožitje. Vodja projekta Janja Rebolj, muzejska svetovalka, odgovorna za andragoške programe v Mestnem muzeju Ljubljana, je o predstavitvi arabske skupnosti povedala: »Zgodbe pri nas živečih Arabcev smo zbrali s pomočjo doktorske disertacije dr. Maje Lamberger Khatib in skupaj s člani Arabskega kluba, ki je prostor druženja in sodelovanja Arabcev iz več kot 20 dežel, tako muslimanske kot krščanske vere. Ker večina že dolgo živi pri nas, so se prilagodili našemu načinu življenja, vendar pa njihova rodna kultura ustvarja pestrost in barvitost tudi v naši kulturi. Primer tega je dnevna soba g. Hasiba Kaddoure, ki jo skoraj v celoti predstavljamo na razstavi. Da njihove kulinarike, glasbe, plesa in umetnosti na sploh niti ne omenjamo.«

Projekt Muzeji povezujemo in predstavljanje življenjske pestrosti slovenske prestolnice se v Mestnem muzeju Ljubljana izvaja že od leta 2007. V okviru projekta so se do sedaj že predstavili: judovska, bah'aiska, adventistična, islamska, budistična in Duhovna skupnost Oriš, energij narave ter aprila letos makedonska skupnost.

Razstava bo na ogled od 18. oktobra do 6. novembra 2011.

SPREMLJEVALNI PROGRAM
21. 10. ob 19.00 plesni nastop Iz tisoč in ene noči
22. 10. ob 11.00 kuharska delavnica: Srečanje okusov
23. 10. ob 11.00 delavnica za družine: Zapišimo svoje ime v arabščini
3. 11. ob 18.00 klepet: O življenju in sanjah med tukaj in tam
4. 11. ob 18.00 pripovedovalski večer: Zgodbe iz arabskega sveta

Vstop na razstavo in spremljevalne prireditve je prost.