petek, 13. 3. 2015

Arheologija od blizu

Mestni muzej Ljubljana v torek, 17. marca 2015, ob 18. uri nadaljuje s ciklusom devetih mesečnih predavanj muzejskega arheologa Martina Horvata Arheologija od blizu: Kongresni trg, 2009–2011.

Muzejski arheolog Martin Horvat bo tokrat spregovoril o izkušnjah in rezultatih izkopavanj, ki so se na območju Kongresnega trga in parka Zvezda odvijala v letih 2009–2011.
Območje Kongresnega trga s parkom Zvezda v celoti leži na arheološkem najdišču, zato ni čudno, da izkopavanja na Kongresnem trgu veljajo za enega največjih arheoloških projektov v mestnem jedru Ljubljane.

Martin Horvat bo iz prve roke predstavil delo arheologov in njihovo metodologijo dela v izrednih vremenskih razmerah, od neznosne poletne pripeke do ledenega mraza s snegom in ledom. Delo arheologov, ki je po fazah potekalo dve leti, je bilo specifično tudi zaradi hkratnega sodelovanja več kot stočlanske terenske ekipe, zapletene logistike ter zahtevnega sodelovanja s projektanti in izvajalci gradbenih del.

Predavanje pomeni prvi del obravnave izkopavanj na Kongresnem trgu, in sicer s stališča terenskega dela in metodologije arheologov. Maja bo sledil drugi del obravnave izkopavanj na Kongresnem trgu, ki bo osredotočen na rezultate izkopavanj.

Podrobnosti o celotnem ciklusu predavanj najdete tukaj.

Vabljeni, vstop je prost!