sreda, 30. 1. 2019

Arheološke najdbe z Gosposvetske ceste navdušile Ameriko

Izjemne najdbe, ki so jih arheologi odkrili ob zadnjih izkopavanjih na Gosposvetski cesti, so zdaj v obširnem članku predstavljene v februarskih številkah revij National Geographic Slovenija in NG Junior.

Izjemnost odkritij so prepoznali tudi v washingtonskemu uredništvu omenjene revije in o njih poročali na svoji spletni strani, ki jo bere več milijonov bralcev s celega sveta.

Presenetljive najdbe z Gosposvetske, kjer so arheološke raziskave potekale od avgusta 2017 do junija 2018, bodo arheologe še dolgo zaposlovale.

Najdbo zlatega nakita emonske deklice si v zakladnici Mestnega muzeja le nekaj mesecev po odkritju lahko ogledate še do 3. februarja. Od 7. februarja pa bo v zakladnici predstavljena modra posoda. Ta dan bodo ob 11. uri o najdbi spregovorili Martin Horvat, vodja izkopavanj, MGML, doc. dr. Andrej Gaspari in Arne Hodalič, fotograf in urednik fotografije pri National Geographicu Slovenija.

posoda iz modrega stekla
Posoda iz prosojnega modrega stekla z držajem in reliefno izpisano zdravico v grščini, ki pravi 'Pij, da bi živel večno, veliko let!', je bila izdelana v aleksandrijski ali sirijski delavnici; okvirno jo lahko datiramo v 4. stoletje.
© Arne Hodalič, Katja Bidovec

---

Preberite še: