torek, 3. 5. 2011

BICIKE(LJ)

Registracija in prikaz delovanja sistema izposoje koles BICIKE(LJ) se je že začela.

Od sredine maja bodo Ljubljančanom in obiskovalcem Ljubljane na voljo mestna kolesa iz samopostrežnega sistema izposoje BICIKE(LJ). Nova kolesa prinašajo najcenejši in najhitrejši prevoz po širšem mestnem središču, saj bo prva ura izposoje kolesa brezplačna.

Vsi uporabniki se bodo morali registrirati na spletni strani www.bicikelj.si ali na informacijski točki na Prešernovem trgu, ki bo vse do konca maja odprta vsak dan med 10. in 20 uro. Poleg registracije lahko obiskovalci na informacijski točki že opravijo tudi prvo prijavo v sistem in si že pred samim zagonom sistema – predvidoma sredi maja – ogledajo in preizkusijo, kako bo le-ta deloval.

Samopostrežni sistem izposoje koles v Ljubljani je projekt javno-zasebnega partnerstva Mestne občine Ljubljana in družbe Europlakat d.o.o.

Na voljo sta letni in tedenski abonma za uporabo samopostrežnega sistema izposoje koles. Za letno uporabo sistema uporabnik plača tri evre, ki se zapišejo kot dobropis. Strošek prijave za tedensko uporabo sistema pa je en evro. Prva ura izposoje kolesa je brezplačna, cena izposoje za drugo ure je en evro, tretje dva evra, od četrte ure naprej pa je cena štiri evre na uro. Sistem je zasnovan tako, da spodbuja izposojo kolesa za posamezno vožnjo in ne na čas. Zato si bodo uporabniki lahko kolo ponovno izposodili za prvo brezplačno uro že pet minut za tem, ko ga bodo vrnili na postajo.

Za prijavo preko spleta uporabniki potrebuje elektronski naslov in kreditno kartico, za prijavo preko tiskanega obrazca pa bančno kartico oziroma osebni račun. Poleg osebnih podatkov mora uporabnik navesti tudi podatke o banki, saj se plačilo prijavnine in pristojbin za vožnje, za katere se plačuje (torej vožnje, ki so daljše od ene ure), vršijo preko bančnega nakazila. Ob registraciji uporabnik prejme 4-mestno PIN kodo, številko uporabnika in 12-mestno kodo za aktiviranje. Te kode so potrebne ob prvi izposoji kolesa na terminalu skupaj z mestno kartico Urbana. Prijava na tedensko uporabo sistema je možna le preko spleta, zato uporabnik poleg elektronskega naslova rabi še kreditno kartico, ne potrebuje pa mestne kartice Urbana.