ponedeljek, 18. 2. 2019

Bodi pisatelj/pisateljica 2019

V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih so v četrtek, 14. februarja 2019, pripravili zaključek literarnega natečaja Bodi pisatelj/pisateljica 2019.

Na letošnji, že šesti natečaj v slovenskem jeziku za osnovnošolce druge in tretje triade in peti v tujih jezikih za osnovnošolce tretje triade ter srednješolce, je prispelo 160 kratkih zgodb v slovenskem jeziku ter 84 v angleščini in nemščini. Literarno udejstvovanje mladih predstavlja enega izmed temeljev izobraževanja mladih na kulturnem področju, obenem pa mladim z natečajem ponujamo možnost in priložnost, da pokažejo svoje jezikovne kompetence, prav tako pa tudi zmožnosti in spretnosti literarnega izražanja v slovenskem in tujem jeziku. Program zaključne podelitve je povezovala Carmen L. Oven, mladi literati pa so lahko slišali, kako njihova zgodba zveni iz ust igralca Daria Varge in igralke Marinke Štern. Odlomke nagrajenih del v tujih jezikih sta brala direktor Goethe-Instituta Uwe Reissig in predstavnica Britanskega sveta Sophie Burton. Dogodek je s Cankarjevo filmsko-glasbeno intervencijo, kot jo je poimenoval sam, pospremil glasbenik, skladatelj in umetniški fotograf Lado Jakša.

Literarni natečaj

Na zaključni slovesnosti v Festivalni dvorani smo podelili nagrade za drugo in tretjo triado osnovnih šol za dela v slovenskem jeziku ter nagrade za tretjo triado osnovnih šol in srednješolce za dela v tujih jezikih.

Literarni natečaj

Dela v slovenskem jeziku so ocenjevale Jana Kolarič, pesnica in pisateljica ter članica DSP, prof. Marjetka Krapež, slovenistka na gimnaziji Vič ter dr. Aksinja Kermauner, pisateljica in predsednica DSP, dela v tujih jezikih pa Jasna Šebez, profesorica angleškega in nemškega jezika v Pionirskem domu ter prevajalka, Vera Forsthuber, profesorica nemškega jezika v Pionirskem domu ter uradna izpraševalka za izpite Goethe Instituta, Katharina Andraschke, lektorica za nemški jezik v Pionirskem domu in prevajalka ter dr. Tamara Fabjančič, profesorica angleškega jezika v Pionirskem domu ter doktorica znanosti s področja angleškega jezika.

Po podelitvi nagrad so se mentorji lahko udeležili delavnic kreativnega pisanja pod mentorstvom Marjetke Krapež in Veronike Rot Gabrovec, mladi literati pa so se preizkusili na delavnicah animiranega filma pod mentorstvom društva SLON, scenaristične delavnice pod mentorstvom Maje Križnik in delavnice improvizacijskega gledališča, ki so jo vodili mentorji iz Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih.

Literarni natečaj