sreda, 26. 11. 2008

Bogata ponudba praznične Ljubljane

Praznične decembrske prireditve v Ljubljani se bodo, kot vsako leto, simbolično pričele s prireditvijo "Ljudje, prižgimo luč", ko se bo prižgala svetlobna okrasitev mesta.

Vrhunec bodo dosegle 31. decembra s silvestrovanji na prostem na letos prvič štirih prizoriščih in tradicionalnim ognjemetom z Ljubljanskega gradu, ki bo ob polnoči oznanil vstop v novo leto. Zaključile se bodo 2. januarja prihodnje leto, v mesecu dni pa se bodo v praznično okrašenem starem mestnem jedru odvile raznovrstne prireditve, namenjene ljudem vseh starosti in različnih okusov.

Čarobno osvetljena Ljubljana, Miklavžev sejem, Praznični sejem, Miklavžev sprevod, pet sprevodov dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč na Čevljarskem mostu, otroški program v Pravljičnem mestu v parku Zvezda, glasbeni program na Prešernovem trgu, drsališče pred dvorano Tivoli, silvestrovanja na prostem z ognjemetom so stalnice decembrskega programa.
 
Poleg naštetega so v letošnjem decembrskem programu naslednje novosti:
• Praznični sejem je v letošnjem letu razširjen na nova prizorišča in dopolnjen z novo ponudbo. Novost letošnjega sejma so nove praznične hiške, ki so v celoti lesene. Število ponudnikov je nekoliko večje kot lani, tretjina pa je glede na lansko leto novih najemnikov.
• V letošnjem decembru se praznični sejem prvič širi tudi v park Zvezda, kjer bo deset trgovskih in ena gostinska stojnica.
• Park Zvezda je tradicionalno prizorišče Pravljičnega mesta. Letos bo Pravljično mesto na odru v parku Zvezda med 19. in 30. decembrom (razen 24. in 25. decembra), in sicer od 11. do 19. ure. Novost sta torej tako podaljšano obdobje kot dodaten otroški program že od 19. decembra dalje.
• Novo prizorišče decembrskih dogajanj v Ljubljani bo letos Gornji trg. Podprli smo povezovanje tamkajšnjih gostincev, nekaterih trgovcev in ponudnikov izdelkov domače in umetnostne obrti ter na ta način pomagali, da bo od sredine pa do konca decembra Gornji trg ena najprivlačnejših točk v mestu.
• Tradicionalna prizorišča silvestrovanj na prostem bodo letos nadgrajena z novim prizoriščem, odrom na Trgu francoske revolucije. To prizorišče bo namenjeno ljubiteljem rock glasbe.
• 28. decembra bodo v popoldanskih urah prišli na svoj račun tudi ljubitelji narodnozabavne glasbe, ko bo na odru na Prešernovem trgu nastopil hišni ansambel Avseniki.

Dobra vila, ki bo od 17. do 30. decembra izpolnjevala drobne in lepe želje mimoidočim, bo tudi letos pred Mestno hišo. Med 17. in 23. decembrom bodo otroški pevski zbori s prisrčnimi nastopi prispevali k prazničnemu vzdušju v starem delu mesta. Na tej lokaciji bo 24. decembra ob 17. uri Staroljubljansko društvo organiziralo tradicionalni božični koncert. Tudi Čevljarski most bo med 26. do 30. decembrom prizorišče živahnega programa uličnih dogodkov, predvsem nastopov uličnih gledališč, klovnov in žonglerjev. 
Na ljubljanskih ulicah bomo tudi letos srečevali "božičke", ki bodi izvajali akcije pospeševanja prodaje trgovcev in gostincev starem mestnem jedru.

Za obiskovalce stare Ljubljane in prireditev, ki se bodo decembra odvijale na različnih prizoriščih, bo tudi letos ves december od 18. do 24. ure omogočeno brezplačno parkiranje na območju ljubljanske tržnice.

Glasbeni program na odrih na Prešernovem trgu od 26. decembra do 2. januarja, Kongresnem trgu 31. decembra in Mestnem trgu 31. decembra ter na Trgu francoske revolucije 31. decembra bo v znamenju kakovostnih slovenskih in tujih glasbenih izvajalcev: Čuki, Bohemi, Monika Pučelj, Alenka Godec, Petar Grašo, Avseniki, Helena Blagne, Kingstoni, Rok'n band, Big foot mama, Dan D, Stari mački, Big Band, Lado Leskovar, Peter Lovšin, Terrafolk, Željko Joksimović in drugi.

Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 152.074 evrov proračunskih sredstev, del programa decembrskih prireditev pa bodo zagotovili donatorji.

Svetlobna okrasitev Ljubljane je  z edinstvenimi kreativnimi rešitvami postala turistična znamenitost prestolnice in tudi cilj številnih obiskovalcev.
Devetinpetdeset galaksij, ki tvorijo "Vesoljno Ljubljano" in so avtorski projekt Zmaga Modica, bo krasilo Čopovo ulico, Prešernov trg, Stritarjevo, Ciril Metodov trg, Wolfovo, začetek Cankarjeve ulice, Trubarjevo in Gornji trg. Po projektu arhitektke Karin Košak bodo osvetljene arhitekturno pomembnejše stavbe v širšem mestnem središču, osvetljeni bodo mostovi in trgi v starem mestnem jedru ter Grajski grič in Ljubljanski Grad. 
Okrašene smreke bodo stale na Prešernovem in Mestnem trgu, na Levstikovem trgu, Pod Trančo, v atriju Magistrata, atriju Gradu in pri Figovcu.
Park Zvezda bo tudi letos okrašen z lampioni, delom ljubljanskih osnovnošolcev, ki vsako leto pod vodstvom arhitekta Andreja Erjavca poskrbijo za pravljično vzdušje v tem parku.

Nameščenih bo 52.290 metrov lučnih girland, in sicer na drevesih na Petkovškovem nabrežju, na Gallusovem nabrežju od Čevljarskega mostu, na Bregu, Novem trgu, na vstopu v Tivoli, na Gospodarskem razstavišču in Slovenski cesti, ter na drevesih na Prešernovem trgu, Kongresnem trgu, Hribarjevem nabrežju in Cankarjevem nabrežju. Osvetljen bo tudi podhod v Tivoli in novoletno bodo okrašeni vodnjaki: vodnjak pred Akademijo za glasbo na Gornjem trgu in pred Šentjakobsko cerkvijo (okrasitev po projektu skupine Prostorož) ter vodnjaki na Novem trgu, Krekovem trgu in Ribjem trgu.

                   Zavod za turizem Ljubljana