torek, 4. 6. 2019

Ne zamudite brezplačne delavnice barvanja z invazivnimi rastlinami

Vljudno vabljeni na delavnico “Naravno barvanje bombaža z invazivnimi rastlinami”, ki bo potekala v četrtek, 13.6.2019, na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Snežniška 5, s pričetkom ob 17. uri.

Delavnica je namenjena vsem, ki se želite spoznati z barvanjem tekstilij z naravnimi barvili. Udeležba je brezplačna. Delavnica bo potekala približno dve do tri ure. Predznanje ni potrebno, za ves material in laboratorijske halje bo poskrbljeno. S seboj potrebujete le dobro voljo. 

Prijave zbiramo do 10.6.2019 oz. do zapolnitve mest (število mest je omejeno). Izpolnjeno prijavnico pošljite do 10.6.2019 pošljite na: brigita.tomsic@ntf.uni-lj.si

Delavnico organizira Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani v sklopu evropskega projekta APPLAUSE.

Barvila in hibridni namazi v sklopu projekta APPLAUSE

Raziskali bomo, katere invazivne tujerodne rastlinske vrste in njihovi deli so dober vir barvil ali pigmentov, ki so primerni za barvanje tekstila in za tiskanje papirja. Razvili bomo postopke pridobivanja barvil in recepture za barvanje tekstila in tiskanje papirja. Organizirali bomo delavnice za različne ciljne skupine, kjer se bodo udeleženci naučili izdelati vodne ekstrakte barvil iz listov, cvetov, korenin ali lubja različnih invazivnih tujerodnih rastlin ter pobarvati izbrano tekstilijo.

Ekstrahirana barvila bomo vključili v premaze in prevleke. V te prevleke bomo vključili tudi spojine, ki jih bomo dobili iz ostankov pri predelavi papirja (lignin, ferulična kislina, PHA-ji) in s tem prevlekam dodali še nove funkcije. Barvila prevlečena na steklu bomo uporabili v sončnih celicah in z njihovo pomočjo povečali absorpcijo svetlobe.

Prijavite se

Preberite tudi: