sreda, 17. 10. 2018

Brezplačni prevozi po pokopališču Žale ob dnevu spomina na mrtve

Bliža se 1. november, dan spomina na mrtve, ko bo pokopališče Žale obiskalo večje število obiskovalcev. Tudi letos v tem času organiziramo brezplačen prevoz obiskovalcev po pokopališču z električnimi vozili, Inšpektorat MOL pa bo v tem času opravljal nadzor.

Prevozi z električnimi vozili so namenjeni predvsem prevozu oseb z oviranostmi in starejših oseb, ki težko hodijo.

Od sobote, 20. oktobra, do srede, 31. oktobra 2018, bo električno vozilo po voznem redu vozilo med 9. in 17. uro. Vsako polno uro bo krenilo s 1. postaje, z 8. postaje pa na pol ure.
Ustavljalo bo na osmih postajališčih na starem in novem delu pokopališča Žale, in sicer:

 1. Pri cerkvi Sv. Križa pri glavnem vhodu na pokopališče Žale
 2. v bližini Lipe sprave in italijanskega pokopališča
 3. na križišču PST in glavne poti na pokopališču
 4. na PST pri fontani »Kamen življenja«
 5. na križišču Poti med javorji in Poti med akacijami
 6. na križišču Poti med javorji in Poti med gabri
 7. pri vhodu na oddelek D7 in D9
 8. pri zvončku Navček

Vsa postajališča bodo označena s tablami, poleg njih pa bodo postavljene klopi.

Od 20. oktobra do vključno 1. novembra bosta med 9. in 17. uro vozili še dve dodatni električni vozili Kavalir, ki bosta krožili po pokopališču. Vozniki bodo potnike zapeljali do želenega groba (oz. kolikor blizu bo možno) in potem odpeljali nazaj na izhodišče (oz. kamor bodo želeli). Kavalirja lahko ustavite kjerkoli in kadarkoli v času voženj, voznika pa lahko pokličete tudi na telefonsko številko 031 666 332.

Vse vožnje z električnimi vozili so brezplačne.

 

Nadzor Inšpektorata MOL na pokopališču Žale pred dnevom spomina na mrtve

Želimo si, da kljub gneči, kateri se v prihajajočih dneh na pokopališčih ne bo moč ogniti, poskrbimo za urejenost ter varovanje pokopališč kot kulturno zgodovinskih spomeniških območij, na katerih varujemo tako ambientalno in arhitektonsko celovitost pokopališč kot tudi umetniški in kulturno zgodovinski pomen posameznih grobov, odgovoren odnos do okolja in nenazadnje tudi varnost obiskovalcev.

Za zagotavljanje zgoraj navedenega bo Inšpektorat MU MOL v tednu pred praznikom opravljal nadzor predvsem na območju pokopališča Žale. Ob tej priložnosti bi obiskovalce še posebej radi opozorili, da:

 • psov in drugih živali ni dovoljeno voditi na pokopališče, razen če gre za pse vodnike,
 • se na pokopališču ne sme voziti z vozili, razen s posebnimi prevoznimi sredstvi, kot npr. otroški in invalidski vozički,
 • se brez dovoljenja upravljavca pokopališča ne sme opravljati kamnoseških, kovino strugarskih, kovino tiskarskih in drugih podobnih del,
 • brez soglasja upravljavca pokopališča ni dovoljeno sekanje, žaganje, obrezovanje ali odstranjevanje dreves, ter saditev dreves, ki zrastejo več kot meter in pol,
 • so obiskovalci pokopališča dolžni pravilno ločevati odpadke in jih pravilno odlagati v zabojnike: odpadne nagrobne sveče – rdeč, razgradljivi odpadki – zelen, preostanek odpadkov oz. plastika in embalaža – rumen, zemlja, pesek, kamnoseški odpadki in veliki rastlinski odpadki – rjav.