torek, 15. 1. 2019

Brko tura in Ljubljanski grad za vas prejela znak Slovenia Unique Experiences

Brko tura, edinstveno doživetje Ljubljane skozi zgodbe o treh brkačih – Jožetu Plečniku, Ivanu Cankarju in Rihardu Jakopiču, ter ponudba Ljubljanski grad za vas sta med prvimi prejemniki znaka Slovenia Unique Experiences, ki ga Slovenska turistična organizacija podeljuje petzvezdičnim doživetjem.

Za pridobitev znaka Slovenia Unique Experiences je treba izpolnjevati štirideset kriterijev, razvrščenih v deset vsebinskih sklopov: lokalno, avtentično, edinstveno, izkustveno, zeleno, butično, premium (kakovost), dodana vrednost, desezonalizacija in petzvezdičnost, ki prispeva k uresničevanju obljube Slovenije kot zelene butične destinacije za petzvezdična doživetja.

Zakaj je Brko tura petzvezdično doživetje?

Brko tura je dolgo pričakovani produkt kulturnega turizma, s katerim so ustvarjalci uspeli skozi multisenzorično doživetje turistom približati velikane slovenske kulture. Doživljajska kolesarska tura z zelo dodelanim konceptom, dramaturgijo in celostno podobo nagovarja goste, ki jih zanima kultura, obenem pa turiste povede iz najožjega središča Ljubljane, s čimer pripomore pri usmerjanju turističnih tokov.

brko tura3

Izstopa zgodba, ki je inovativno prevedena v sodobno turistično izkušnjo, pri čemer so ključni interpretatorji, ki znajo življenjski slog in sočne zanimivosti ustvarjanja vélikih slovenskih brkačev predstaviti izven togih okvirov akademskega piedestala. Animacijski elementi pri udeležencih spodbujajo interakcijo in čustveni odziv, hkrati pa jih postavljajo v vlogo raziskovalcev, s čimer tura prerašča generični produkt klasičnega kolesarjenja.

Brko tura odkriva drugačen obraz urbane prestolnice – z zgodbami hiš in vrtov, rimskih obzidij in parkov ter z obiskom retro brivnice, delovne sobe vizionarskega arhitekta, stoletne gostilne sredi krajinskega parka in osrednje nacionalne galerije. S sodelovanjem kulturne in turistične stroke dokazuje, da je kultura veliko več kot zgolj dekorativna kulisa avtentičnosti, zgolj navajanje podatkov in dejstev pa je že dolgo mrtev konj. Brko tura daje tako tujcem kot domačinom ekskluziven vpogled v lokalno kulturo – in še več: v zelo slovensko dušo in srž naše identitete.

Ljubljanski grad za vas odlikuje osebna nota

Ljubljanski grad za vas je namenjen vsem, ki si želijo nekaj več – osebni pristop in osebno izkušnjo. Za dobro počutje in zasebni ogled grajskih vsebin ves čas ogleda skrbi osebni grajski asistent, ki vas popelje skozi zgodovino Ljubljanskega gradu in njegovih skritih kotičkov vse do današnjih dni. Pri tem je ključna izkušnja osebnega grajskega asistenta in doživetje grajske zgodovine, lokalne kulinarike ter okolice.

ljubljanski graad za vas

Komisija STO je v utemeljitvi med drugim zapisala: »S kreativnim produktom so ustvarjalci našli dober recept, kako se lahko skozi zapomljivo doživetje spajajo burna grajska zgodovina, lokalna urbana identiteta, skrb za okoljsko trajnost in gastronomija. Še več, produkt se skozi žive zgodbe, odigrane pred očmi gosta, na prefinjen način igrifikacije turistične zgodbe dotika tudi izobraževalnega turizma.«
Pri tem pa je najpomembnejše, da ima gost občutek personaliziranega doživetja, v katerem ni del brezimne gneče turističnih množic.

O znaku Slovenia Unique Experiences

Slovenska turistična organizacija je lani objavila prvi poziv za prijavo petzvezdičnih doživetij. Prvih sedemnajst prijavljenih doživetij je ocenila posebna komisija, ki je med njimi izbrala devet takšnih, ki so ustrezala zahtevanim kriterijem.