sreda, 8. 10. 2014

Cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu

Zdravstveni dom Ljubljana v petek, 10. oktobra 2014, organizira akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu po nižji ceni za posamezni odmerek cepiva.

Klopni meningoencefalitis (KME) je zelo resna virusna bolezen osrednjega živčevja in se prenaša z vbodom okuženega klopa. Prvi znaki klopnega meningoencefalitisa so podobni gripi in se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Tveganju obolelosti za klopnim meningoencefalitisom smo izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin, še posebej pa tisti, ki se veliko giblejo v naravi.

Glede na to, da Slovenija velja za endemično območje klopnega meningoencefalitisa in se po incidenci te bolezni, ki znaša 14,9/100.000 prebivalcev (2009), uvršča na tretje mesto med evropskimi državami, je odstotek precepljenega prebivalstva v Sloveniji žal nizek – cepljenih je le okoli 10 odstotkov ljudi. Nizka precepljenost je med drugim posledica tudi preslabe ozaveščenosti posameznikov o nevarnostih bolezni.

Najučinkovitejša zaščita pred klopnim meningoencefalitisom je cepljenje, jesenski čas pa najprimernejši za prvi odmerek cepiva. Za zagotovitev celovite zaščite je potrebno prejeti tri odmerke.

Akcija cepljenja bo potekala v petek, 10. oktobra 2014, med 8. in 18. uro na šestih lokacijah:

• ZD Ljubljana - BEŽIGRAD, Kržičeva ul. 10, Ljubljana
• ZD Ljubljana – CENTER, Metelkova ul. 9, Ljubljana
• ZD Ljubljana – MOSTE-POLJE, Prvomajska ul. 5, Ljubljana
• ZD Ljubljana – ŠENTVID, Ob zdravstvenem domu 1, Ljubljana
• ZD Ljubljana – ŠIŠKA, Derčeva ul. 5, Ljubljana
• ZD Ljubljana – VIČ-RUDNIK, Šestova ul. 10, Ljubljana

Cena cepljenja proti KME bo v petek, 10. oktobra 2014, enotna 30 EUR– tako za odrasle kot za otroke. Plačilo bo možno samo z gotovino.

Naročanje na cepljenje ni potrebno. Vse, ki imate cepilno knjižico prosimo, da jo prinesete s seboj.

Cepljenje pa ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in za tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva.

Več informacij si lahko preberete v pripetem letaku in članku "Zakaj se cepiti proti klopnemu meningoencefalitisu?".

Zdravstveni dom Ljubljana