torek, 4. 10. 2011

Cepljenje lisic proti steklini

Veterinarska uprava RS je 1. oktobra 2011 začela jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini.

Akcijo cepljenja lisic proti steklini, ki bo trajala predvidoma do 15. novembra 2011, VURS opravlja predvsem zaradi varovanja ljudi pred to izredno nevarno boleznijo. S položenimi vabami nameravamo aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih ter tako preprečiti širjenje bolezni.

Polaganje vab na celotnem ozemlju Republike Slovenije (20.273 km2) izvajajo piloti domačih športnih društev z višine 300 m, z zato posebej prirejenimi športnimi letali. Športna letala letijo z naslednjih slovenskih letališč: Portorož, Murska Sobota, Letališče Jožeta Pučnika in Novo mesto.

Akcija cepljenja lisic proti steklini se izvaja dvakrat letno in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (oktober in november).

V vsaki je položenih okrog 450.000 vab, pri čemer je gostota položenih vab 22 – 26 vab/km2.

Vabe so namenjene divjim živalim, zato naprošamo vse latnike psov, da vodijo svoje ljubljenčke na sprehode na povodcih. V primeru pa, da pes vabo poje, je ta za psa neškodljiva in se z njo zagotovi le imunizacija.

Pomembno:

  • Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!
  • Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti.
  • Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Ker se vsak stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto. Telefonske številke z naslovi antirabičnih ambulant dobite na naslednji povezavi.
  • Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi. Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite najbližjo antirabično ambulanto.
  • Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih.

Več informacij lahko dobite na spletni strani Veterinarske uprave republike Slovenije.

Oddelek za zdravje in socialno varstvo MOL