petek, 16. 1. 2015

Cepljenje proti gripi v ZD Ljubljana

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja ocenjujejo, da sezona gripe še ni dosegla vrhunca, zato še vedno priporočajo cepljenje proti gripi. Cepite se lahko v enotah Zdravstvenega doma Ljubljana.

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ) so prve primere gripe zaznali v začetku oktobra 2014, naslednji so sledili sredi novembra, v drugem tednu decembra 2014 pa se je število bolnikov s potrjeno gripo naglo začelo povečevati. Na NIJZ ugotavljajo, da je obolevnost za akutnimi okužbami dihal letos, glede na lansko leto večja, zato še vedno priporočajo cepljenje proti gripi.

Proti sezonski gripi se lahko cepite v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer so s cepljenjem pričeli v drugi polovici oktobra 2014. V sezoni 2014/2015 so na voljo cepiva, ki ščitijo proti trem virusom gripe, ki bodo po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije krožili v tej sezoni.

Cepljenje proti sezonski gripi poteka pri izbranem osebnem zdravniku. Na cepljenje se je potrebno predhodno naročiti.

Cepljenje proti gripi je priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še posebej je primerno za osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen…), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, osebam z imunsko pomanjkljivostjo, družinskim članom ogroženih skupin ter osebam starim 65 let in več in nosečnicam (ne glede na trajanje nosečnosti).
Hkrati s cepljenjem proti gripi je pri starejših osebah in kroničnih bolnikih priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Namen tega cepljenja je zaščititi starejše osebe in bolnike s kroničnimi obolenji in stanji, pri katerih obstaja večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe.
Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.
V primerjavi z drugimi državami je precepljenost proti gripi v Sloveniji med najnižjimi v Evropski uniji.