torek, 23. 10. 2018

Cepljenje proti gripi v Zdravstvenem domu Ljubljana

Sezona gripe je pred vrati, zato so v Zdravstvenem domu Ljubljana začeli s cepljenjem proti sezonski gripi.

Na cepljenje se je praviloma potrebno naročiti pri izbranem osebnem zdravniku, v nekaterih enotah (Center, Bežigrad in Moste – Polje) pa poteka tudi organizirano cepljenje, kjer predhodno naročanje ni potrebno.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji precepljenost proti gripi med najnižjimi v Evropski uniji.
Cepljenje proti sezonski gripi je dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe. Posebej je priporočljivo za občutljivejše skupine, kot so starejši od 65 let, nosečnice in majhni otroci, priporočajo ga tudi kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, osebam z izrazito povečano telesno težo, zdravstvenim delavcem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

V jesenskih in zimskih mesecih poskrbimo in okrepimo svoje zdravje s pravilno prehrano, gibanjem, izogibanjem (pre)natrpanim prostorom ter cepljenjem proti gripi. Tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi tudi zboleli.