sreda, 29. 3. 2017

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

V enotah Zdravstvenega doma Ljubljana med 28. in 30. marcem 2017 poteka akcija cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu po ugodnejši ceni, ki znaša 20 evrov.

Akcija poteka v vseh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana (Bežigrad, Center, Moste-Polje, Šentvid, Šiška, Vič-Rudnik), cena odmerka za otroke in odrasle znaša 20 EUR. Zaželeno je, da se na cepljenje naročite preko telefona ali spletnega naročanja. Cepijo se lahko vsi, ne glede na to, ali imajo v ZD Ljubljana izbranega osebnega zdravnika.

Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z ugrizom okuženega klopa. Prvi znaki klopnega meningoencefalitisa so podobni gripi in se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Cepljenje je najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom. Priporočljivo je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmakom, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Tretji odmerek sledi čez 9-12 mesecev, nato pa so potrebni poživitveni odmerki, prvi čez 3 leta, kasneje pa na 5 let. Če začnemo s cepljenjem kasneje, npr. v poletnih mesecih, je priporočljivo dobiti drugi odmerek cepiva že dva tedna po prvem, da čim prej dosežemo zaščitni nivo protiteles.

Poodrobnosti o cepljenju ter naročanju najdete na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana.