petek, 21. 10. 2016

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Zdravstveni dom Ljubljana od torka do četrtka, 25. do 27. oktobra 2016, v enotah Bežigrad, Moste-Polje in Šiška pripravlja akcijo cenovno ugodnejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). Cena odmerka za otroke in odrasle bo znašala 20 evrov.

Gre za drugi del akcije, namenjena pa je tako tistim, ki so prvi odmerek cepiva prejeli septembra, v okviru prvega dela akcije, kot tistim, ki se bodo za prvi odmerek odločili zdaj oziroma potrebujejo tretji ali poživitveni odmerek.
Za stoodstotno zaščito potrebujemo tri odmerke cepiva – prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa pet do dvanajst mesecev po drugem. Jesen je zato pravi čas za prvi odmerek, zato da posameznik do pomladi izvede celotno shemo cepljenja. Za ohranjanje zaščite je cepljenje nato treba ponoviti na vsakih pet let oziroma na vsaka tri leta za starejše od 60 let.

Zdravstveni dom Ljubljana k zaščiti proti tej nevarni bolezni, za katero ne poznamo ciljanega zdravila, poziva vse, ki se gibajo v naravi. Ljubljana z okolico je namreč na tretjem mestu po ogroženosti obolevnosti za KME, takoj za Gorenjsko in Koroško, in zmotno je prepričanje, da klopov v urbanem okolju ni.

Cepljenje po ugodnejši ceni 20 evrov za odmerek bo torej potekalo od 25. do 27. oktobra od 8. do 18. ure v zdravstvenih domovih Bežigrad (Kržičeva ulica 10), Moste-Polje (Prvomajska ulica 5) in Šiška (Derčeva ulica 5). Naročanje na cepljenje ni potrebno, kdor ima cepilno knjižico, pa naj jo prinese s seboj. V vseh treh ustanovah bodo organizirali posebne cepilne ekipe, dobrodošli pa so vsi, ne le meščani Ljubljane, temveč tudi prebivalci drugih krajev po Sloveniji.