torek, 6. 4. 2010

CIVITAS ELAN vabi

Partnerji EU projekta za čistejši in boljši promet v mestih CIVITAS ELAN vabijo na dogodke ob akciji "Za lepšo Ljubljano".

Sprememba ljubljanskega prometa v trajnostnega, čistejšega in energetsko varčnejšega je eden od potrebnih ukrepov, ki bodo polepšali slovensko prestolnico. Prav zato bodo v akciji Za lepšo Ljubljano sodelovali tudi partnerji evropskega projekta za čistejši in boljši promet v mestih CIVITAS ELAN.

V soboto, 10. aprila 2010, bodo med 9. in 16. uro na Bregu potekale raznovrstne dejavnosti, ki bodo prikazale, kako povzdigniti kakovost bivanja v mestnem središču.

V znamenju pobude, da bi z ulic izrinili pločevino in jih vrnili ljudem, bodo »civitasovci« na omenjeni dan v sodelovanju z društvom Sezam pripravili ulične igre za otroke, kot so »ristanc«, »zemljo krast«, »gumitvist« in skakanje čez kolebnico. Njihovi starši in drugi mimoidoči si bodo lahko v tem času pri ekipi CIVITAS ELAN dali izračunati ogljični odtis.

Izvedeli bodo, kako spremeniti svoje potovalne navade v bolj trajnostno naravnane, kar je eden od ključnih ciljev projekta. Dan si bodo lahko popestrili tudi z udeležbo na kolesarskem izletu Po poteh Plečnikove dediščine (ob predhodni prijavi na janez.bertoncelj@ljubljana.si).

Prav tako pa se lahko v soboto, 10. aprila 2010, udeležite tudi okrogle mize z naslovom "Ljubljansko mestno jedro brez pločevine", ki bo ob 10. uri v pokritem atriju Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, Novi trg 2.

Tam bodo strokovnjaki s področij urejanja prostora, prometa, okoljevarstva, zdravja in sociologije z zainteresirano javnostjo razpravljali o novih prometnih zamislih, ki nudijo več prostora za prijetno preživljanje časa v mestnem središču brez avtomobilov.

V atriju Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU pa bo istega dne med 9. in 16. uro odprta tudi razstava plakatov s predlogi preureditve Slovenske, Cankarjeve in Rimske ceste ter Slomškove ulice v tematske poti z umirjenim prometom.

Sodelavci CIVITAS ELAN bodo na okoljsko problematiko opozarjali tudi teden pozneje v soboto, 17. aprila, ko bodo pomagali pri zbiranju odpadkov v okviru akcije »Očistimo Slovenijo v enem dnevu«. Vodji zbirnega mesta pri kopališču Laguna sta koordinator za kolesarjenje v MOL Janez Bertoncelj in Andrej Klemenc iz REC Slovenija, ki je partnerska ustanova projekta CIVITAS ELAN. 

 

Program za sobota, 10. april 2010

Breg

 • 09.00–16.00 Predstavitev projekta CIVITAS ELAN na stojnici
 • 10.00–14.00 Ulične »igrarije« s Sezamom (igre za otroke)
 • 10.00–14.00 Izračun ogljičnega odtisa za mimoidoče
 • 10.00–14.00 Predstavitev LPP Bus info
 • 12.00–14.00 Kolesarski izlet po poteh Plečnikove dediščine

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

 • 09.00–16.00 Razstava plakatov s predlogi preureditve Slovenske, Cankarjeve in Rimske ceste ter Slomškove ulice v tematske poti z umirjenim prometom
 • 10.00–11.30 Okrogla miza »Ljubljansko mestno jedro brez pločevine«

Vabljeni razpravljavci na okroglo mizo »Ljubljansko mestno jedro brez pločevine«:

 • Tomaž Guzelj – PNZ svetovanje projektiranje d.o.o. (prometno-tehnični vidik)
 • Borut Mehle – kolumnist Dnevnika (komentator mestnega življenja, uporabnik, opazovalec)
 • Vida Ogorelec Wagner – direktorica Umanotere (pogled nevladne organizacije na trajnostni razvoj in mobilnost)
 • Peter Otorepec – Inštitut za varovanje zdravja (zdravstveni vidik, okoljevarstvo)
 • Sabina Popit – Mestna občina Ljubljana; CIVITAS ELAN (predstavitev načrtov za preureditev prometa do leta 2012)
 • Marjeta Verbič – Četrtna skupnost Center (vidik stanovalcev)

 

Več informacij: Vita Kontić, Mestna občina Ljubljana, tel.: 01/306 10 95, e-mail: vita.kontic@ljubljana.si