petek, 2. 10. 2015

CIVITAS Forum 2015

Ljubljana bo med 7. in 9. oktobrom 2015 gostila 13. CIVITAS Forum, najpomembnejšo evropsko konferenco na področju trajnostne mobilnosti v mestih, katere tema bo »Mesto si delimo« (Sharing the city).

Na tokratnem CIVITAS forumu bo sodelovalo skoraj 600 udeležencev, kar je največ doslej. Ljubljano bodo obiskali politični predstavniki številnih evropskih mest, sodelavci mestnih uprav in organizacij, strokovnjaki in zainteresirani posamezniki, ki se ukvarjajo predvsem z mobilnostjo, urejanjem prostora, znanostmi o okolju in drugimi vidiki ustvarjanja bolj prijaznih mest, dostopnih za vse.

Tema konference se bo osredotočala predvsem na trajnostno mobilnost v mestih, ki pomembno prispeva k izboljšanju kakovosti življenja in ustvarja prijazna mesta, dostopna za vse. Razprava o tem, kako najbolje deliti javni prostor, tako v dejanskem kot družbenem smislu, in izmenjava izkušenj s tega področja bosta pripomogli k nadaljnjemu oblikovanju in uvedbi inovativnih, pametnih ter vzdržnih mobilnostnih rešitev, tako za evropska mesta kot širše.

Osrednje prizorišče konference bo Cankarjev dom, sodelujoči pa bodo hkrati spoznali tudi Ljubljano, predvsem njene številne trajnostno naravnane novosti, ki smo jih uvedli v razmeroma kratkem času in zaradi katerih smo tudi prejeli naslov Zelena prestolnica Evrope 2016 ter kot edino mesto že dvakrat tudi nagrado evropski teden mobilnosti.

Ljubljana je članica skupnosti CIVITAS od leta 2003, in v tem času je sodelovala v dveh projektih pobude CIVITAS (ELAN in MOBILIS) in v njunem okviru izvedla 24 ukrepov, ki so pripomogli k razvoju trajnostne mobilnosti in spremembi potovalnih navad v Ljubljani.
CIVITAS Forum je mreža mest, ki si prizadevajo za razvoj trajnostne mobilnosti v mestih in deluje od leta 2003. Vanjo je vključenih že več kot 200 evropskih mest, bodisi tistih, ki so sodelovala v projektih, ki jih je sofinancirala Evropska komisija v pobudi CIVITAS, bodisi tistih, ki pri uveljavljanju trajnostne mobilnosti sledijo smernicam in politikam, ki jih promovira pobuda CIVITAS.

Več informacij o konferenci najdete na spletni strani CIVITAS, podrobnosti o projektu CIVITAS Elan pa so objavljene tukaj.