torek, 22. 11. 2022

Cukrarna, ponovno nagrajena

Cukrarna je prejela nagrado ŽIVA za najboljši spomenik kulturne dediščine. S priznanji ŽIVA mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur nagrajuje najbolj napredne in inovativne prakse muzejev ter kulturnih in naravnih spomenikov v 13 slovanskih državah.

Doslej je bilo nominiranih 170 muzejev in spomenikov. Letos pa se je na razpis za nagrado ŽIVA prijavilo rekordno število udeležencev - kar 34 muzejev iz 10 slovanskih držav.

Poleg nagrade ŽIVA je Cukrarna v letošnjem letu prejela še Zlati svinčnik za odlično izvedbo 2022Plečnikovo medaljo za arhitekturno realizacijo ter bila v Valencii razglašena za skupno zmagovalko arhitekturnega tekmovanja Baumit Life Challenge.

O nagradi ŽIVA

Namen nagrade za najboljši slovanski muzej in najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik je prepoznati, spodbujati, nagraditi in pospeševati eksperimente, projekte in prakse v muzejskem sektorju v posebnem kulturnem in geografskem okviru evropskih držav slovanskih narodov ter prepoznati posebnosti in posebne vrednote slovanskega sveta z njegovimi zgodbami, tradicijami in dediščino, skupnimi in včasih zelo različnimi koreninami, pa tudi težavami.

Preberite tudi: