sreda, 31. 5. 2017

Cyanometer nagrajen na bienalu v Vroclavu

Na bienalu medijske umetnosti WRO 2017 v Vroclavu je Martin Bricelj Baraga za instalacijo Cyanometer, ki smo jo v Ljubljani postavili lani v okviru programa Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, prejel nagrado kritikov in urednikov umetniških revij.

Cyanometer je monolit, ki meri modrino neba in prikazuje kakovost zraka. Postavljen je na ploščadi Ajdovščina kot instrument osveščanja o kakovosti zraka. Povezan je z merilnim mestom ARSO Ljubljana Bežigrad, zato je na njem v realnem času prikazana stopnja onesnaženosti zraka. Instalacija periodično fotografira nebo, fotografije pa nato nalaga na spletno stran, kjer identificira ustrezen odtenek modrine na de Saussurjevi barvni skali. Je energijsko popolnoma samozadosten, saj za delovanje uporablja sončno energijo.

Cyanometer je sicer orodje, ki ga je leta 1789 zasnoval švicarski fizik in alpinist Horace-Bénédict de Saussure, da bi izmeril modrino neba in tako skušal napovedati vreme.

Žirija bienala je ob podelitvi nagrade zapisala, da je cyanometer Martina Briclja Barage oblikovan kot eleganten vmesnik, ki nagovarja pereč ekološki izziv onesnaženosti zraka, z referenco na znanstveno fantastiko. Kot dinamična, nenehno spreminjajoča se skupltura pa se sočasno ozira v prihodnost in v preteklost.

Podrobnosti o kakovosti zraka v Ljubljani si lahko preberete v rubriki Varstvo okolja.