sreda, 3. 4. 2019

Daj tačko! Steriliziraj svojo mačko

Na Mestni občini Ljubljana se pridružujemo akciji Daj tačko! Steriliziraj svojo mačko, v okviru katere bodo v aprilu na Veterinarski postaji Ljubljana sterilizirali oziroma kastrirali 100 mačk.

Lastniki mačk, ki bodo Veterinarsko postajo Ljubljana obiskali v aprilu, bodo za poseg sterilizacije oz. kastracije plačali pol manj kot običajno, pogoj za uveljavljanje popusta pa je rezervacija termina (01 420 56 39) in mikročipiranje mačke.

S sterilizacijo oz. kastracijo preprečimo žalostne konce, je povedal Marko Oman, dr. vet. med., vodja Zavetišča Ljubljana, kjer na leto oskrbijo okrog 1500 mačk. Neželenih mačjih mladičev je kar 90 odstotkov od vseh zapuščenih mačk, saj mačka v povprečju dva- do trikrat na leto skoti štiri mladiče. »Strošek oskrbe enega mladiča je trikrat večji od stroška sterilizacije, če ima mladič seveda srečo in je deležen naše oskrbe. V naravi namreč tri četrtine mladičev ne dočaka pol leta starosti, le vsak deseti eno leto.«

Poleg zmanjševanja neželenih mladičev pa imata sterilizacija in kastracija še vrsto drugih pozitivnih učinkov, pove Oman. Sterilizirane mačke imajo precej manjšo možnost za vnetja rodil in da bi zbolele za rakom na seskih, jajčnikih ali maternici, pri samcih pa s kastracijo preprečimo pojav raka na testisih in zmanjšamo možnost pojava raka na prostati. Kastrirani samci običajno ne markirajo svojega ozemlja in se ne potepajo, zato imajo veliko manj možnosti, da bi se poškodovali ali poginili v prometni nesreči. Tako samce kot samice pa s kastracijo oz. sterilizacijo v veliki meri zaščitimo pred okužbo z mačjim aidsom in levkozo. Obe bolezni se prenašata predvsem med pretepi in parjenjem, za mačke pa sta neozdravljivi in usodni.

Da bi možnost sterilizacije oz. kastracije lastniških mačk približali tudi ljudem, katerim obisk veterine predstavlja prevelik strošek, so v Društvu za pomoč prostoživečim mačkam Mačjelovka zasnovali projekt Daj tačko! Steriliziraj svojo mačko. Na Mestni občini Ljubljana smo prispevali sredstva za sterilizacijo oz. kastracijo 100 mačk na Veterinarski postaji Ljubljana. Lastniki mačk, ki bodo Veterinarsko postajo Ljubljana obiskali v aprilu, bodo za poseg sterilizacije oz. kastracije plačali pol manj kot običajno, pogoj za uveljavljanje popusta pa je rezervacija termina (01 420 56 39) in mikročipiranje svoje mačke.

Marko Oman, dr. vet. med., svetuje, da se hkrati s posegom sterilizacije oz. kastracije opravi tudi označitev mačke z mikročipom in registracija v centralnem registru. »V letu 2018 smo v Zavetišče Ljubljana prejeli 165 prijav o pogrešanih mačkah. V zavetišče pa smo sprejeli in nato skrbniku vrnili le pet pogrešanih mačk. Skoraj dve tretjini mačk ostaja pogrešanih – mnoge najdejo dom pri drugih skrbnikih, ki mislijo, da jih je nekdo zapustil. V primeru oznake z mikročipom je verjetnost vrnitve živali domov veliko večja. Ste zaradi stroška nekaj evrov pripravljeni tvegati, da vaše Pike nikoli več ne bo domov?«

 

Preberite še: