ponedeljek, 1. 10. 2018

Dan odprtih vrat Plečnikove hiše

V Plečnikovi hiši v soboto, 6. oktobra 2018, pripravljajo dan odprtih vrat, s katerim bodo proslavili prestižno nagrado Evropske unije za kulturno Dediščino Europa Nostra 2018.

V soboto, 6. oktobra 2018, bo Plečnikova hiša odprta od 10. do 18. ure, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali stalno razstavo o delu in življenju Jožeta Plečnika ter dokumentarni film o celoviti obnovi Plečnikove hiše (2013–2015) z naslovom Okna naj bodo bela, bela, čista, ki ga je posnel filmski ustvarjalec in fotograf Tone Stojko, nastal pa je v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Na vodenih ogledih, ki bodo potekali na vsake pol ure, bodo lahko pokukali tudi v originalno ohranjeno Plečnikovo domovanje ter tako vstopili v intimni svet arhitekta, v veliki meri odgovornega za današnjo podobo Ljubljane.

Zaradi omejenega števila obiskovalcev, ki jih lahko sprejme Plečnikovo domovanje, se je na voden ogled potrebno prijaviti na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506 (prijave sprejemajo do zapolnitve mest oz. najkasneje do petka, 5. oktobra, do 14. ure).

Dan pred dnevom odprtih vrat bodo v Plečnikovi hiši nagrado Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra 2018 proslavili tudi s sodelavci, ki s svojim delom pomembno prispevajo k oblikovanju in izvedbi uspešnih programov, s katerimi se na različne načine in za različne javnosti popularizira Plečnikova dediščina, ter tistimi posamezniki oz. institucijami, ki so pripomogli k celoviti prenovi Plečnikove hiše v letih 2013–2015 (Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Restavratorski center, Arrea arhitektura …).

Blaž Peršin foto Felix Quaedvlieg
»Plečnik postaja prepoznavna blagovna znamka Ljubljane in Plečnikova hiša s svojimi kakovostnimi programi izhodišče za spoznavanje arhitektovega dela. Pri doseganju teh ciljev je bila izjemno pomembna celovita prenova Plečnikove hiše, ki je pomenila temelj za vključevanje različnih družbenih skupin v aktivnosti muzeja in za širjenje zavedanja o širokem pomenu Plečnikove dediščine ter kulturne in arhitekturne dediščine nasploh. Nagrada Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra 2018 zato za nas pomeni veliko priznanje našemu dosedanjemu delu in spodbudo za prihodnje projekte, ki nas še čakajo. Seveda pa je najlepše nagrado proslaviti z našimi sodelavci in obiskovalci, ki jih vabimo k obisku Plečnikove hiše – tako v soboto kot tudi katerikoli drug dan v letu,« je razloge za proslavljanje strnil Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, ki skrbi za delovanje Plečnikove hiše.