sreda, 3. 6. 2020

Dan Primoža Trubarja v Ljubljani

V ponedeljek, 8. junija, bomo v Ljubljani obeležili dan Primoža Trubarja, avtorja prve knjige v slovenskem jeziku.

Turizem Ljubljana ta dan vabi na dve literarno obarvani vodeni doživetji - Ljubljana za ljubitelje poezije in Literarne poti po znižani ceni 10 evrov na osebo.

Ljubljana za ljubitelje poezije

Na dvournem vodenem ogledu lahko ogledate znane ljubljanske trge (Prešernov, Vodnikov, Mestni, Stari in Kongresni trg ter Trg republike) in nekatere druge lokacije v mestu, kjer vam bo vodnik predstavil pesnico ali pesnika, povezanega z lokacijo. Spoznali boste Franceta Prešerna, Kajetana Koviča, Svetlano Makarovič, Valentina Vodnika, Cirila Zlobca, Lili Novy, Srečka Kosovela, Ivana Cankarja, Otona Župančiča, Ivana Minattija in Tomaža Šalamuna ter njihove pesmi, ki jih bo vodnik (ali udeleženci, če bodo želeli) recitiral ob vsakem postanku.
Vodeno doživetje se bo začelo ob 10. uri pred TIC ob Tromostovju.

Literarne poti

Dvourni sprehod vas bo popeljal po poteh pesnikov, pisateljev, narodnih buditeljev in boemov, ki so pustili svoje sledi v spominu in v življenju Ljubljane. Ljubljana je spričo svoje lege na stičišču germanskega, mediteranskega in južnoslovanskega sveta od nekdaj na prepihu različnih kultur. V mestu so vedno delovali senzibilni posamezniki, ki so zaznavali te vplive in oblikovali umetniška dela, ki so odražala svoj čas. Poleg tega so Slovencem v zgodovini politično elito nadomeščali pisatelji in pesniki.
Nič čudnega torej, da v središču mesta stoji kip največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Med vodenjem boste stopili skozi čas od 16. stoletja, ko je Primož Trubar napisal prvo slovensko knjigo, do konca 20. stoletja, ko je umrl Lojze Kovačič. Ogledali si boste stavbe, v katerih so živeli in delovali naši literati, in spoznali njihove življenjske zgodbe.
Začetek vodenega ogleda bo ob 16. uri pred TIC ob Tromostovju.

Za obe vodenji je obvezna predhodna prijava na elektronski naslov: tic@visitljubljana.si ali rezervacija preko portala, saj je število mest omejeno na 10. Za več informacij pokličite TIC na tel. 01/306 12 15.

Primož Trubar

Primož Trubar, osrednja osebnost protestantskega gibanja, je avtor prvih slovenskih knjig, Katekizma in Abecednika. Poleg tega je bil tudi pobudnik oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora. Za spominski dan enega najpomembnejših predstavnikov slovenskega naroda je bil izbran domnevni datum Trubarjevega rojstva leta 1508.