petek, 29. 7. 2022

Dan tigra in poletni utrinki ZOO Ljubljana

V soboto in nedeljo, 30. in 31. julija 2022, v Živalskem vrtu Ljubljana praznujemo mednarodni dan tigrov. Ob obisku brezplačnih delavnic od 10. do 12. ter od 16. do 18. ure si lahko ogledate še, kako vroče poletje preživljajo druge živali in se jim v poletnem lenarjenju pridružite.

Dan tigrov je namenjen ozaveščanju ljudi po vsem svetu o njihovi pomembni vlogi ter promociji projektov, ki potekajo za njihovo ohranitev v naravnem okolju.

Tigri pomagajo pri ohranjanju ravnovesja v naravi

Tigri so izredno pomembni, saj kot specializirani plenilci pomagajo ohranjati ravnovesje. Plenijo divjad, ki objeda zelišča, grmovje in drevesa. Brez zadostnega števila tigrov se divjad preveč namnoži in z objedanjem povzroči škodo, zaradi katere se poruši naravno ravnovesje določenega okolja.  

Število divjinskih tigrov se je od začetka 20. stoletja zmanjšalo za več kot 95 %. Danes v divjini živi le okoli 3.900 tigrov šestih različnih podvrst, zato so se znašli na samem robu preživetja. Z delovanjem različnih ohranitvenih programov, ki so odvisni predvsem od donacij, se v zadnjih letih njihova številčnost v naravnem okolju ponovno veča.

Več o programu dneva tigra v ZOO Ljubljana in pomenu tigra - azijskega kralja živali si lahko preberete tukaj

Poletni utrinki v ZOO Ljubljana

Za lepši dan delimo z vami nekaj poletnih utrinkov, še več pa jih boste ujeli na obisku v Živalskem vrtu Ljubljana.

Surikate. Foto: ZOO Ljubljana
Surikate. Foto: ZOO Ljubljana
 
Mačja panda. Foto: ZOO Ljubljana
Mačja panda. Foto: ZOO Ljubljana
      
Medved uživa v sladoledu. Foto: ZOO Ljubljana
Medved in njegov sladoled. Foto: ZOO Ljubljana
 
Slon z lubenico. Foto: ZOO Ljubljana
Brez lubenice ne gre. Foto: ZOO Ljubljana

   

Preberite tudi: