četrtek, 29. 1. 2015

Deček in hiša v Galeriji Kresija

V Galeriji Kresija je v okviru festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri na ogled razstava ilustracij iz slikanice Deček in Hiša, slikarke in ilustratorke Maje Kastelic.

Deček in hiša je prva avtorska slikanica Maje Kastelic. V knjigi, ki vse pove brez besed, deček sledi muci skozi skrivnostno hišo. Knjiga vsebuje polno nadrobnosti, o katerih bodo otroci z veseljem pripovedovali, spraševali in uživali v domišljijskih podobah.

"Zelo rada imam stare hiše - vedno se mi je zdelo, da skrivajo kopico skrivnosti. Nešteta vrata in vratca, elegantna stopnišča, niše in velikanske masivne omare, polne spominov. In zlata prašnata patina čez vse to, kadar se po hodnikih razlije svetloba. Deček in hiša sta moje malo potovanje po takšni stari hišni dami - zaradi ljubezni do radovednega tekanja po skrivnostnih sobanah in vznemirljivega vzpenjanja po številnih stopnicah, vedno više, saj so najvišje skriti ali odloženi ali celo pozabljeni najzanimivejši zakladi. Deček je prišel kar sam od sebe, hiša pa je nastajala nekoliko dlje, celi dve leti, a to se za hiše pač spodobi. Ilustracije za knjigo so po obdobju iskanja in preizkušanja nastale na podobno nostalgičen način kot starinske fotografije, kjer se iz beline osvetljenega papirja počasi izvije zmočena podoba. Svetloba je bila bistvena tudi za zgodbo, saj je vabila dečka in peljala naprej tudi mene, v znano neznano. Verjamem, da je včasih prav dobro tudi malo zaiti, in jaz sem si s to knjigo dala priložnost za majhen pobeg."
Maja Kastelic