torek, 28. 11. 2017

December v Ljubljani

Praznične decembrske prireditve v Ljubljani se bodo začele v petek, 1. decembra, s prižigom prazničnih luči in odprtjem prazničnega sejma. Pester program bo trajal vse do 7. januarja prihodnje leto.

V petek, 1. decembra, ob 17.15 uri, se bodo prižgale praznične luči. Po kratkem kulturnem programu in nastopu otroškega pevskega zbora bodo obiskovalci skupaj z županom Zoranom Jankovićem na Prešernovem trgu odštevali sekunde do trenutka, ko se bo Ljubljana za dober mesec odela v praznično preobleko. Preverite koledar decembrskih prireditev.

Praznična okrasitev

Avtorska okrasitev, ki nosi naslov Preseki časa, je tudi letos delo umetnika Zmaga Modica. Po njegovih besedah »predstavlja možnosti vpogleda v različnost časa, tako v preteklost kot v prihodnost. Abstraktne in realistične podobe prikazujejo izseke iz žive in nežive narave«. Okrasitev vsebuje dopolnjene elemente iz preteklih let, nekaj svetlobnih teles, kot sta dva zmajčka na Vegovi ulici, pa je v celoti novih. Največ novih svetlobnih likov bo mogoče videti na Stritarjevi in Trubarjevi ulici ter na Gornjem trgu, obiskovalce pa bodo na petih vstopnih točkah v staro mestno jedro pozdravile modro osvetljene krošnje mogočnih dreves.

Praznično dogajanje

1. decembra se bo odprl tudi praznični sejem, ki tradicionalno postane središče družabnega dogajanja za mesec dni. Na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem in Prešernovem trgu bo stalo 48 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo. Novost letošnjega prazničnega sejma sta 2 gostinski hiški na Gallusovem nabrežju.

Hišice z darilnim programom na Bregu bodo odprte od 10. do 22. ure, ob petkih in sobotah pa eno uro dlje. Gostinske hišice bodo odprte od 10. do 24. ure, z izjemo tistih na Bregu, ki se bodo zapirale eno uro prej. V skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane bodo gostinci uporabljali izključno okolju prijazno embalažo, vsak bo ponujal vsaj eno jed iz nabora Okusi Ljubljane.

Na Bregu pred Zoisovo palačo bodo na ogled jaslice iz slame. Gre za unikatno in ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanja, katerega posebnost je, da so vse figure v naravni velikosti. Jaslice si bo mogoče ogledati med 1. decembrom in 7. januarjem.

Tradicionalni del decembrskega programa ostajajo Miklavžev sejem na Prešernovem trgu, Miklavžev sprevod, Čarobni gozd – ustvarjalne delavnice za otoke, Dobra vila, nastopi lajnarjev, Božični koncert pred Mestno hišo, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na ljubljanskih trgih in silvestrovanje za otroke na Kongresnem trgu ob 16. uri. Silvestrovanje na prostem bo potekalo na štirih prizoriščih, ob polnoči pa bo mesto razsvetlil 5 minutni ognjemet z grajskega griča. Cena ognjemeta, ki ga izvaja podjetje Pyros, je 3.650 evrov z DDV.


Izstrelki ognjemeta so v skladu z EU zakonodajo (CE certifikat) ter so sestavljeni izključno iz papirja oz. razgradljivih materialov. Vsi izdelki gredo vsako leto na testiranje v za to usposobljene laboratorije, ki imajo evropsko licenco za izvajanje testov in preverjanje kemijskih sestav. Izdelki ne vsebujejo nobene plastike, ampak so sestavljeni izključno iz papirja oz. razgradljivih materialov.
Po mnenju izvajalca se izstrelki aktivirajo visoko v zraku, med 70 in 150 metri nad Gradom. Tudi meritve na Institutu Jožefa Stefana so pokazale, da ognjemet v lanskem letu zraka ni dodatno poslabšal.
V primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami.

Ker se pojavljajo različne pobude za ukinitev novoletnega ognjemeta v Ljubljani zaradi onesnaženja zraka, ki ga uporaba pirotehnike povzroča, smo na Mestni občini Ljubljana preverili dejanski vpliv pirotehničnih sredstev na onesnaženost zraka v novoletnem času. Rezultati meritev so pokazali, da novoletni ognjemet razen kratkotrajno povišane urne vrednosti delcev bistveno ne vpliva na raven dnevne in mesečne onesnaženosti zraka. Podrobnosti preberite tukaj.

Novosti

Prva novost Decembra 2017 v Ljubljani je Ledena fantazija, športno-rekreativno-zabavni objekt, ki stoji v parku Zvezda. Drsališče, kakršnega v Sloveniji še ni bilo, obsega več kot 2000 kvadratnih metrov ledenih površin in lahko istočasno sprejme do 600 oseb. Nedvomno predstavlja obogatitev praznične ponudbe tako za meščane kot obiskovalce. Za otroke do 6. leta starosti je vstop prost, možna je izposoja opreme, na voljo je strokovno svetovanje. Drsanje v središču mesta bo mogoče vse do 7. januarja. Ob objektu je na voljo tudi izbrana gostinska ponudba in pester zabavni program.

Druga novost je mini smučišče Kameleon, ki bo od 18. decembra do 19. januarja na Novem trgu razveseljevalo otroke do 6. leta starosti. Smučišče bo odprto bo vsak dan med 10. in 19. uro. Projekt »Vsi na smuči« želi v najmlajših spodbuditi veselje do aktivnega preživljanja prostega časa ter jim omogočiti izkušnjo alpskega smučanja ne glede na njihov socialni status. Smučanje bo brezplačno in sicer bodo v dopoldanskem času potekali tečaji za organizirane skupine otrok iz ljubljanskih vrtcev, v popoldanskem času pa za otroke v spremstvu staršev.

Glasbeni program

V okviru glasbenega programa se bodo na odrih na Novem trgu, Kongresnem trgu, Mestnem trgu in Trgu francoske revolucijeod 15. decembra do 1. januarja zvrstili številni slovenski in tuji glasbeni izvajalci: Pero Lovšin in Španski borci, Big Foot Mama, Samuel Lucas, Halid Bešlić, Ansamber Saša Avsenika, Čuki, Lačni Franz, Prljavo kazalište, Tabu, Single Ladies - Beyonce Tribute Band, Manouche, Neisha, Ars Groova, Cubanama’ Latin Band, The Dreams, Orlek, Mia Žnidarič kvartet, Helena Blagne, Nuša Derenda, Koala Voice, Repetitor, Nipke, Trije kralji, Happy Ol’ McWeasel in drugi.


Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 113.000 evrov proračunskih sredstev. Del stroškov programa decembrskih prireditev bodo pokrili donatorji, del pa se financira iz naslova najemnin za sejemske hišice na prazničnem sejmu.

Smreka, ki bo letos krasila Prešernov trg, je visoka 20 metrov in okrašena s približno 10 kilometri luči. Mestni občini Ljubljana jo je podaril meščan, prihaja pa s Pržana. Poleg osrednje smreke na Prešernovem trgu bodo v Ljubljani smreke še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na gradu in v atriju Mestne hiše.

Sredstva za osnovo okrasitev znašajo 220.000 evrov in so zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave. Staro mestno jedro bo prepredeno s 50 km prazničnih lučk, nameščenih bo 800 svetlobnih teles in 40 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili drevesa ob Ljubljanici na Prulah.

Za obiskovalce decembrskih prireditev bo od 1. decembra do vključno 2. januarja 2018 omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu: od ponedeljka do petka med 18.30 in 5. uro, ob sobotah od 18.30 dalje, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, do 5. ure naslednjega dne.

Vodeni ogledi mesta

Tudi vodeni ogledi mesta imajo v decembru praznično noto. Od 1. decembra do 7. januarja bo mogoče doživeti pravljično Ljubljano, vsak dan s pričetkom ob 17. uri, iz TIC na Adamič Lundrovem nabrežju 2. Resnično posebna izkušnja je ogled praznično okrašene Ljubljane z ene od turističnih ladjic. Vožnje trajajo večinoma pol ure, v ceno pa je vključen kozarec kuhanega vina ali čaja. Na voljo so do 2. januarja 2018.


Program prireditev December 2017 v Ljubljani je pripet, objavljen je tudi na spletni strani www.visitljubljana.com.