četrtek, 1. 12. 2011

Decembrska Ljubljana

December je mesec, v katerem Ljubljana še posebej praznično zažari.

Praznične decembrske prireditve v Ljubljani so se začele v soboto, 3. decembra 2011,  s prižigom prazničnih luči.

Program vseh prireditev si lahko preberete na naslednji povezavi.

Za obiskovalce decembrskih prireditev je od 1. decembra 2011 do vključno 2. januarja 2012 omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu od 18. ure do 5. ure zjutraj naslednjega dne, ob nedeljah in praznikih pa ves dan.

Tradicionalni del decembrskega programa sestavljajo Miklavžev sejem, Praznični sejem, Miklavžev sprevod, Dobra vila, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, Božični koncert, bogat otroški program, glasbeni program na trgih in silvestrovanja na prostem z ognjemetom.

Novosti, ki jih izpostavljamo v letošnjem letu so naslednje:

  • Pravljično mesto v parku Zvezda bo namenjeno najmlajšim, ki bodo našli zabavo ob ogledu lutkovnih predstav, predstavitev ljubljanskih vrtcev in šol, ustvarjalnih delavnic in spretnostnih iger. Pravljično mesto bosta obiskala tudi Božiček in Dedek Mraz.
  • Za praznično okrasitev dreves v parku Zvezda bodo z ročno izdelanimi okraski poskrbeli otroci ljubljanskih osnovnih šol.
  • Ob Pravljičnem mestu bo tudi praznični knjižni sejem. Knjiga je najlepše darilo, zato bo na voljo velika izbira knjig različnih slovenskih založb.
  • V paviljonu v parku Zvezda bodo vsak večer med 12. in 15. decembrom nastopali pevski zbori.
  • Novost v letošnjem letu je veliki oder na Kongresnem trgu, ki bo nadomestil oder s Prešernovega trga iz preteklih let. Od 26.12. 2011 do 1.1.2012 se bo na velikem odru zvrstilo veliko priznanih glasbenih izvajalcev.
  • Zabavni glasbeni program se bo v drugi polovici decembra odvijal tudi na odru na Novem trgu.
  • Silvestrovanje na prostem se bo odvijalo na štirih trgih: na Kongresnem, Mestnem, Pogačarjevem trgu in Trgu francoske revolucije.
  • Letos bo svoje avtorske projekte svetlobne okrasitve mesta »Vesoljna Ljubljana«, »Pot Življenja« in »Rojstvo oblik« umetnik Zmago Modic nadgradil s »Prinašalci luči« na Prešernovem trgu.

 

Nastopajoči

Na odrih, ki bodo na Novem, Kongresnem in Pogačarjevem trgu, bodo nastopili številni priznani glasbeni izvajalci, med njimi: Kontrabant, Ana Pupedan, finalisti »Misije Evrovizije«, Siddharta, Tanja Žagar, Tabu, Društvo mrtvih pesnikov, Dan D, Alya, harmonikarski orkester Pustotnik in drugi.

Na Silvestrovo bodo zabavali Novi Fosili, Jan Plestenjak in Čuki na Kongresnem trgu; Anika Horvat z bendom Time to Time in Nina Pušlar s skupino na Mestnem trgu; The Canyon Observer, Negligence, Pankrti, Niet, in The Toasters na Trgu francoske revolucije. Narodno zabavni ansambli bodo v novo leto popeljali na Pogačarjevem trgu.

Praznični sejem

Na Bregu bodo sejemske hišice z živopisno ponudbo daril, primernih za praznično obdarovanje, od 3. decembra dalje. Poleg 31 sejemskih bo na Bregu tudi pet gostinskih hišic. Gostinska ponudba je zagotovljena še v petih hišicah na Cankarjevem nabrežju, treh na Prešernovem trgu in štirih na Kongresnem trgu. Na Pogačarjevem trgu bodo sejemske hišice z darilnim in gostinskim programom tradicionalno odprte že od 1. decembra dalje.

Stroški programa

Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 124.700 EUR proračunskih sredstev, kar je 2.500 EUR več kot lani. Del stroškov programa decembrskih prireditev bodo zagotovili donatorji.

Stroški svetlobne okrasitve

Po Ljubljani bo nameščenih preko 60 kilometrov lučnih girland na drevesih in na sedmih smrekah, ki bodo na Prešernovem trgu, pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pod Trančo, pri Magistratu ter v notranjosti Magistrata in na Ljubljanskem gradu.

Sredstva za okrasitev so zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave v enaki višini, kot lani, t.j. 166.666 EUR + DDV.

Praznična vodstva po Ljubljani

V turistično informacijskih centrih na Stritarjevi, Krekovem trgu in na železniški postaji bodo v prodaji posebni praznični ogledi Ljubljane, tudi takšni z vodstvom Božička. Začenjajo se 16.12., cena je 10 EUR na osebo. Ogled Ljubljane s praznično noto je tudi lepo darilo.

Brezplačne brošure s programom "December v Ljubljani" so na voljo na vseh Turistično informacijskih centrih, poleg slovenskega jezika tudi v angleščini, nemščini in italijanščini.

Turizem Ljubljana