sreda, 11. 2. 2009

Delegacija MOL na delovnem obisku na Kitajskem

Delegacijo Mestne občine Ljubljana je danes, 11. 2., v okviru obiska na Kitajskem sprejel župan pobratenega mesta Chengdu Ge Hong Li.

Udeleženci delovnega srečanja so se strinjali, da bi bilo leta 2011 potrebno ustrezno obeležiti 30-letnico pobratenja. 

Delegacija, v kateri so podžupan Aleš Čerin, mestni svetnik in predsednik Komisije za mednarodne odnose MOL Roman Jakič, vodja Službe za razvojne projekte Zdenka Šimonovič, vodja Službe za mednarodne odnose in protokol Tanja Dodig Sodnik in višji svetovalec Klement Čepon, je obisk sicer začela že v ponedeljek, 9.2.2009, ko so se predstavniki MOL najprej srečali s podžupanom Pekinga Ji Linom, ki je ob prihodu ljubljanske delegacije v Peking izrazil veliko zadovoljstvo, hkrati pa tudi obžalovanje, da Ljubljana in Peking kot prestolnici nista že v preteklosti razvili tesnejšega sodelovanja. Za v prihodnje se možnosti sodelovanja med obema mestoma kažejo predvsem na področju turizma ter okoljske in prometne problematike. Na večernem sprejemu, ki ga je za delegacijo pripravil slovenski veleposlanik v Pekingu Nj. eksc. dr. Marjan Cencen, so se člani delegacije srečali s Slovenci, ki živijo v Pekingu. Veleposlanik pa je ob tem izrazil upanje, da bi med Ljubljano in Pekingom v prihodnje vzpostavili tesnejše vezi.

Delagacijo je gostil tudi Wang Dongzhou, predsednik stalnega odbora ljudskega kongresa  Chengduja, ki je ob srečanju izrazil veliko hvaležnost za pomoč in podporo Ljubljane ob lanskem rušilnem potresu v Sečuanu, kar v Chengduju razumejo kot izraz globokega prijateljstva med mestoma.
V nadaljevanju obiska je delegacija Mestne občine Ljubljana v Chengduju obiskala tehnološki park in se srečala s predstavniki univerze, sledil je sestanek z mestno Prometno administrativno komisijo in Birojem za načrtovanje, na katerem je bila glavna tema izmenjava izkušenj na področju prometne problematike. Predstavniki MOL so kitajskim kolegom predstavili tudi izkušnje pri projektu Civitas Elan.
Zadnji dan obiska si bodo člani delegacije ogledali šolo, kateri so mestne oblasti Chengduja namenile sredstva, ki jih je ob potresu lansko leto prizadetemu območju donirala Mestna občina Ljubljana. Srečali se bodo tudi s predstavniki Industrijskega in trgovinskega združenja ter Biroja za varovanje okolja Chengduja.

Po uspešnem sodelovanju na političnem in kulturnem področju sta se vodji delegacij dogovorila, da si bosta obe strani prizadevali za poglobitev konkretnega sodelovanja tudi na gospodarskem področju.