ponedeljek, 27. 2. 2012

Direktor ICORN obiskal Mestno hišo

Direktorja Mednarodne mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje ICORN Helgeja Lundeja je 27. februarja 2012 v Mestni hiši sprejel Aleš Čerin, podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana MOL.

Gost je podžupanu v začasnem opravljanju funkcije župana MOL predstavil delovanje mreže ICORN, ob tej priložnosti pa se je vpisal tudi v Spominsko knjigo Ljubljane.

Helge Lunde se v Ljubljani udeležuje festivala Fabula 2012, v okviru katerega bo v torek, 28. februarja 2012, ob 17. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8) sodeloval na festivalskem fokusu, namenjenem angažirani literaturi, z naslovom "Mreža mest zatočišč preganjanih pisateljev ICORN: pisatelji, glasniki sprememb?".

Omenjeni fokus pripravljajo Mestna občina Ljubljana, Slovenski center PEN in mreža ICORN, na njem pa se bodo predstavili štirje pisatelji, člani Mreže ICORN: gostujoča pisatelja Zineb el Rhazoui (Maroko) in Ali Amar (Maroko), ki sta pred kratkim prispela v Ljubljano, ter Manal al-Sheikh (Irak) in Mansur Rajiha (Jemen), gostujoča pisatelja iz mesta Stavanger z Norveške. Pisatelji so bodo pogovarjali o trenutnih razmerah na Bližnjem vzhodu in o vlogi umetnikov v "viharnih časih", Helge Lunde in dr. Uroš Grilc, vodja Oddelka za kulturo MU MOL, pa bosta podrobneje predstavila delovanje mreže ICORN pri nas in drugod po svetu.

V letu, ko je bila prestolnica knjige (23. april 2010 - 23. april 2011), se je Ljubljana pridružila pomembni družbeno-umetniški iniciativi – postala je del mreže ICORN, ki nudi zatočišče vsem tistim pisateljem, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo prvotno domovino, ker jim je bila v njej onemogočena svoboda govora.

Mreža ICORN je začela delovati na pobudo Salmana Rushdieja in Mednarodnega parlamenta pisateljev (IPW) leta 1994 kot mednarodna mreža mest, ki nudijo zatočišče pisateljem, ki so ogroženi zaradi svoje umetniške ustvarjalnosti in izražanja mnenj. V mrežo mest - zatočišč je vključenih že veliko mest v številnih demokratičnih državah, največ na Norveškem, kjer mreža deluje že od leta 1995. Mesto -zatočišče omogoči pisatelju, ki je največkrat moral zbežati iz domovine, da se izogne zaporu ali še čemu hujšemu in si v novem okolju ustvari novo socialno mrežo, si morda najde zaposlitev ali druge možnosti za preživetje ter mu zagotovi pogoje za delo v času, ki je zlasti neposredno po pobegu iz domovine zanj najtežji. V mrežo ICORN je vključenih že 37 mest iz vsega sveta.